Vaša trenutna lokacija: Poljinos / Proizvodi i usluge / Krmno bilje / Preporučena tehnologija proizvodnje

Jezik:

Preporučena tehnologija proizvodnje

Kategorija: Krmno bilje | Datum objave: 12.09.2016.

PREPORUČENATEHNOLOGIJAPROIZVODNJE OZIMOG GRAŠKA

SJETVA I NORMA SJETVE:

Ozimi grašak se najčešće sije žitnim sijaćicama, na međuredni razmak 12,5 cm i dubinu sjetve između 4 - 6 cm. Poželjno je da sklop bude oko milijun dobro razvijenih biljaka graška, što iznosi oko 130 kg sjemena. U smjesi sa strnim žitaricama potrebna količina sjemena žitarica za sjetvu iznosi oko 50 kilograma, najčešće pšenice ili ječma.

KORIŠTENJE:

Kosi se sredinom svibnja, što omogućuje sjetvu drugog usjeva (kukuruz za silažu) na istoj površini. Usjev treba kositi u fazi formiranja prvih mahuna, a ako se sije sa strnim žitaricama, treba ga kositi početkom klasanja žitarice. Najbolja kvaliteta sijena i sjenaže ostvaruje se košnjom tijekom pune cvatnje i nalijevanja donjih mahuna, tj. klasanja, ali ne i cvjetanja žitarice.

Varijanta

PST

kg/ha

Protein

kg/ha

NEL

MJ/ha

NEM

MJ/ha

Mlijeko

Prinos kg/1 ha 

Prirast mesa

Prinos kg/1 ha 

O. zeleni + pšenica 7,847 1,169 40,659 39,133 12,826 783
O. zeleni  8,885 1,605 46,531 45,604 14,678 912

PST - prinos suhe tvari; NEL - neto energija za laktaciju; NEM - neto energija za prirast mesa

 

PREPORUČENA TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE LUCERNE

SJETVA I NORMA SJETVE: 

Sjetvu lucerne treba obaviti u ljeto (do 15. rujna) ili u rano proljeće, čim klimatski i zemljišni uvjeti dopuste kvalitetnu pripremu tla. Količina sjemena potrebna za sjetvu 1 hektara na međuredni razmak 12,5 cm (žitna sijaćica) ne bi smjela biti veća od 15 kg (ovisno o sijaćici).

KORIŠTENJE: 

Ako se proizvodi zelena masa, sijeno, sjenaža ili silaža, lucernu treba kositi u fazi početka cvjetanja, kada ima najpovoljniji omjer udjela proteina i suhe tvari. Razmak između posljednjeg i pretposljednjeg otkosa treba biti 40-45 dana kako bi lucerna nakupila dovoljno hranjivih tvari u korijenu i kvalitetno prezimila. Ovakvim odnosom prema lucerištu produžava se vrijeme njegova korištenja.

 

PREPORUČENA TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE JAROG GRAŠKA

SJETVA  I NORMA SJETVE:

 Sjetvu treba obaviti što ranije (od 15. veljače do 30. ožujka). Količina sjemena za sjetvu 1 ha kreće se od 200 do 250 kg, ovisno o apsolutnoj masi. Dubina sjetve je 4 - 6 cm.

KORIŠTENJE:

Grašak se obično kombajnira žitnim kombajnom od kraja lipnja do sredine srpnja kad zrno ima između 13 i 15 % vlage, uz 600 okretaja bubnja u minuti. Zrno se koristi u prehrani svih vrsta i ,kategorija stoke bez termičke obrade (prženja ili ekstrudacije).