Vaša trenutna lokacija: Poljinos / Proizvodi i usluge / Kukuruz / Uvodni sadržaj: Kukuruz

Jezik:

Uvodni sadržaj: Kukuruz

Kategorija: Kukuruz | Datum objave: 28.09.2016.

Cijenjeni poljodjelci, poslovni partneri i prijatelji

Prije svega zahvaljujemo svima Vama koji ste i u prošloj godini doprinijeli značajnom porastu zastupljenosti Os hibrida kukuruza i njihovom daljnjem širenju u proizvodnji.

Naime, veliki broj Vas, cijenjenih poslovnih partnera i proizvođača kukuruza, prepoznao je kontinuirani napredak u selekciji hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta Osijek u zadnjih nekoliko godina. U tom razdoblju Institut uvodi u proizvodnju brojne nove ranozrele hibride (FAO 350 do FAO 510), a to su sada afirmirani i Vama poznati hibridi: Os 378, Drava 404, Os 430 i OSSK 515. Upravo ti hibridi zbog svojih izvrsnih agronomskih svojstava odmah po uvođenju u široku proizvodnju postaju omiljeni i neizostavan izbor brojnih proizvođača s cjelokupnog proizvodnog područja kukuruza u Republici Hrvatskoj.

U novije vrijeme tržištu smo ponudili još dva nova ranija hibrida izvrsnih tržišno vrijednih karakteristika, u FAO grupi 300 i 400, a to su hibridi Os 398 i Os 403. Ove godine prvi puta će biti u prodaji i novi hibrid s početka FAO grupe 500, Os 502, pa na taj način kompletiramo novo osvježenje naše palete hibrida od FAO grupe 300 (Os 398) i FAO grupe 400 (Ossk 403) do FAO grupe 500 (Os 502).

Proizvodna godina koja je iza nas, a koja je u mnogome doprinijela izrazito visokim, čak na pojedinim lokalitetima i rekordnim prinosima suhog zrna kukuruza, dala je mogućnost predstavljenoj paleti Os hibrida (FAO grupe 350 do FAO grupe 510) da potvrdi svoj izuzetno veliki potencijal uroda te da doživi daljnju afirmaciju u širokoj proizvodnji. Navedeni hibridi (Os 398, Ossk 403, Drava 404, Os 502, OSSK 515....) na brojnim lokalitetima u širokoj proizvodnji, kao i u makropokusima u minuloj proizvodnoj godini, ostvarivali su iznimno visoke prinose, vrlo često iznad 13 tona suhog zrna po hektaru, a na pojedinim lokalitetima ti prinosi su prelazili i rekordnih 15 tona suhog zrna. Na taj način potvrđen je neupitan potencijal rodnosti novijih Os hibrida kukuruza, ali i konkurentnost u okviru izuzetno bogate ponude brojnih domaćih i inozemnih hibrida kukuruza nazočnih na tržištu Republike Hrvatske.

Paletu hibrida Poljoprivrednog instituta Osijek već niz godina prisutnih na tržištu i dobro poznatih našim proizvođačima i dalje predvode hibridi OSSK 596, OSSK 552, Os 499, OSSK 444. Međutim, u ovoj sezoni nastavljamo osnaživati našu paletu kasnozrelih i silažnih hibrida, a s ciljem da i dalje dominiramo u ovom segmentu proizvodnje kukuruza unutar velikih sustava u Hrvatskoj, kao i na brojnim manjim gospodarstvima neovisno radi li se o proizvodnji namijenjenoj stočarstvu ili proizvodnji sirovine za bioplinska postrojenja i dr. namjene. Tako ćemo brojnim proizvođačima silaže zrna, klipa i cijele biljke uz naše standarde OSSK 617 i OSSK 602 ponuditi i sjeme novih hibrida iz FAO grupe 600. Tu je novi višenamjenski hibrid OSSK 665, iznimnog potencijala rodnosti i naglašene tolerantnosti na kukuruznog moljca, te novi hibrid, naglašenog produljenog zelenog stanja lista i stabljike kao i izrazito visokog potencijala prinosa zrna i silaže s karakterističnim bijelim oklaskom, a pod imenom OSSK 635.

Koristimo priliku da se zahvalimo našim partnerima koji su doprinijeli vrlo uspješnoj proizvodnji sjemenskog kukuruza ove godine, pa smo u mogućnosti ponuditi značajne količine sjemena brojnih traženih Os hibrida kukuruza. Treba naglasiti da je sjeme Os hibrida kukuruza dorađeno na najsuvremenijoj doradi u Republici Hrvatskoj, na Institutu, te da je vrhunskih pokazatelja kvalitete, sa standardnom klijavosti sjemena brojnih partija na razini 95-98%. Također napominjemo da će se najtraženji Os hibridi (OS 378, Drava 404, OSSK 515...) u pretprodaji ponovno naći s primijenjenim cjelokupnim zaštitnim tretmanom u gratis paketu (fungicid i insekticid), te da smo pretprodaju dodatno obogatili s ponudom tri poznata Os hibrida (OS 499, OSSK 552 i OSSK 596) u velikom pakiranju od 40 000 zrna (za jedno katastarsko jutro), u prigodnoj akciji 5 000 zrna gratis.

Osim toga, Poljoprivredni institut Osijek će u pretprodaji po prvi puta ponuditi i posebno pakiranje od 75 000 zrna (za sjetvu površine od 1 hektara), u ekonomičnom paketu pod imenom „OS MAGNUM 75“.To je posebna ponuda odabranih partija sjemena vrhunskih Os hibrida kukuruza u velikom pakiranju od 75 000 zrna dodatno tretiranih insekticidom, odnosno s cjelovitim zaštitnim tretmanom sjemena (fungicid+insekticid).

Na kraju, možemo obećati da ćemo u istom duhu i s istom upornošću nastaviti raditi dalje na stvaranju i širenju prepoznatljivih Os hibrida kukuruza, a s osnovnim ciljem unapređenja Vaše proizvodnje i postizanja još boljih rezultata.

Poseban motiv nam je očuvati vrijednosti stvorene dugogodišnjom tradicijom plodnog domaćeg oplemenjivanja i selekcije kukuruza, uz puno uvažavanje svih naših konkurenata. Na tragu uvodno iznesenog naglašavamo da je u nastavku ovoga kataloga predstavljena nikad bogatija ponuda Os hibrida kukuruza. Temeljem dobrih iskustava iz proizvodnje, te bogatstva naše ponude, a posebice Vašeg izgrađenog pozitivnog stava, vjerujemo da će brojni Os hibridi kukuruza biti Vaš izbor u proizvodnji i u sljedećoj godini, kao i u godinama koje dolaze.

Zahvalni smo na Vašem povjerenju i želimo Vam rodnu 2017.