Poljoprivredni institut Osijek

Vaša trenutna lokacija: Poljinos / Znanost / Odjeli / Odjel za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica

Jezik:

Odjel za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica

Novosti


Odgovor ozime pšenice na biotičke i abiotičke stresove izazvane klimatskim promjenama

Odgovor ozime pšenice na biotičke i abiotičke stresove izazvane klimatskim promjenama

Ciljevi i očekivani rezultati projekta: Svrha projekta je stvoriti nove, zdravstveno sigurnije sorte pšenice otpornije na biotičke i abiotičke stresove primjenom visokokvalitetnih IRI aktivnosti, te prenijeti rezultate istraživanja poljoprivredno- proizvođačkom sektoru RH.

BEĆAR, BRKO, BARBA, INDIRA, TRISTAN, LOTUS, PAJDO & PRKOS - NOVE SORTE PŠENICE I JEČMA POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK PRIZNATE 2020. GODINE

BEĆAR, BRKO, BARBA, INDIRA, TRISTAN, LOTUS, PAJDO & PRKOS - NOVE SORTE PŠENICE I JEČMA POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK PRIZNATE 2020. GODINE

Poljoprivrednom Institutu Osijek, Odjelu za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, 2020. godine u Republici Hrvatskoj priznate su nove sorte: ozime pšenice - BEĆAR, BRKO, BARBA & INDIRA ozimog dvorednog ječma - TRISTAN & LOTUS ozimog vi...

Poziv na objavu radova u specijalnom broju

Poziv na objavu radova u specijalnom broju ' Treatment and Management of Fusarium Disease in Wheat' u časopisu Agronomy.

Poziv na objavu radova u specijalnom broju 'Treatment and Management of Fusarium Disease in Wheat' u časopisu Agronomy. Impakt faktor ovog časopisa je 2.603 (2019), a nalazi se u kvartili Q1 (18 of 91) u kategoriji 'Poljoprivreda' i u Q2 (65 of 234) u kategorij...

PRIZNANJE ZLATNO SJEME ZA SORTU KRALJICA - Najraširenija sorta pšenice u proizvodnji u Republici Hrvatskoj

PRIZNANJE ZLATNO SJEME ZA SORTU KRALJICA - Najraširenija sorta pšenice u proizvodnji u Republici Hrvatskoj

Za sortu KRALJICA kao najrašireniju sortu pšenice u Republici Hrvatskoj, Poljoprivrednom institutu Osijek, Hrvatsko agronomsko društvo dodijelilo je priznanje ZLATNO SJEME. Priznanje je dodijeljeno u sklopu održavanja 11. međunarodnog kongresa oplemenjivanja...

Poziv na objavu radova u specijalnom broju "Wheat Agronomic and Quality Responses to Environmental Impacts " u časopisu Agronomy.

Poziv na objavu radova u specijalnom broju "Wheat Agronomic and Quality Responses to Environmental Impacts " u časopisu Agronomy.

Poziv na objavu radova u specijalnom broju "Wheat Agronomic and Quality Responses to Environmental Impacts " u časopisu „Agronomy“ (ISSN 2073-4395; CODEN: ABSGGL; Impact Factor: 2.603). Časopis se nalaziu kvartili Q1 (18 of 91) u kategoriji "Poljop...

Poljoprivrednom Institutu Osijek 2019. godine priznate nove sorte pšenice i ječma u Republici Hrvatskoj

Poljoprivrednom Institutu Osijek, Odjelu za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, 2019. godine u Republici Hrvatskoj priznate su nove sorte:   ozime pšenice   - GARAVUŠA I GROFICA    ozimog dvorednog ječma   - KUM &nb...

   

SORTE OZIME PŠENICE FELIX i KATARINA PRIZNATE U REPUBLICI UKRAJINI

SORTE OZIME PŠENICE FELIX i KATARINA PRIZNATE U REPUBLICI UKRAJINI

Sorte ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek FELIX i KATARINA uspješno su tijekom 2017. godine (FELIX) i tijekom 2018. godine (KATARINA) završile višegodišnja ispitivanja u službenim pokusima Komisije za priznavnje...

Odobren novi međunarodni bilateralni znanstveno-istraživački projekt "Genetic variability of winter wheat varieties based on Fusarium head blight resistance"

Dr. sc. Valentini Španić, znanstvenoj savjetnici u trajnom zvanju s Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica Poljoprivrednog instituta Osijek, odobren je novi međunarodni bilateralni znanstveno-istraživački projekt "Genetic variability of winter wheat varieties based on Fusarium head blight resistance"

Poljoprivrednom Institutu Osijek 2018. godine priznate nove sorte pšenice i ječma u Republici Hrvatskoj

Poljoprivrednom Institutu Osijek, Odjelu za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, 2018. godine u Republici Hrvatskoj priznate su nove sorte:   ozime pšenice   - LJUPKA I DOBITAK   ozimog dvorednog ječma   - KOLEDAR I KRALJ &n...

Objavljen priručnik "Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj"

Objavljen priručnik "Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj"

Voditelj projekta "Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj", financiranog od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske - Vijeća za istraživanja u poljoprivredi, dr.sc. Dario Novose...

Objavljen priručnik/knjiga "Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu"

Objavljen priručnik/knjiga "Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu"

Voditelj projekta "Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu"  koji je financiran od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske - Vijeća za istraživanja u poljoprivredi, Doc.dr.sc. Alojzije Lalić, znanstven...

Objavljen znanstveni članak u časopisu Toxins

Znanstvenici Poljoprivrednog instituta Osijek s Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica dr.sc. Valentina Španić, znanstvena savjetnica i dr.sc. Ivan Abičić, zanastveni suradnik, u suradnji s kolegama s Prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta...

Objavljen znanstveni članak u časopisu Euphytica

Dr. sc. Dario Novoselović, znanstveni savjetnik Poljoprivrednog instituta Osijek u trajnom zvanju, s Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, u suradnji s kolegama iz više poznatih inozemnih ustanova objavio je znanstveni rad u časopisu Euphytica (Jou...

Sorte pšenice "OS JELENA" i "DURU 17" i ječma "MAXIM" i "BRAVO" priznate 2017. godine u Republici Turskoj

Poljoprivrednom institutu Osijek u Republici Turskoj 2017. godine  priznate su dvije sorte ozime pšenice i dvije sorte ozimog dvorednog ječma Sorte ozime pšenice:    OS JELENA; DURU 17 Sorte ozimog dvorednog ječma:     MAXIM...

Objavljen znanstveni članak u časopisu Plant Physiology and Biocemistry

Znanstvenici Poljoprivrednog instituta Osijek s Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica dr. sc. Valentina Španić i dr. sc. Ivan Abičić, u suradnji s kolegama s Odjela Agrokemijski laboratorij dr. sc. Marija Viljevac Vuletić, i kolegama s Prehrambeno tehnološk...

Objavljen znanstveni članak u časopisu Czech Journal of Food Sciences

Znanstvenici Poljoprivrednog instituta Osijek s Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica dr. sc. Gordana Šimić, dr. sc. Krešimir Dvojković, dr. sc. Ivan Abičić, doc. dr. sc. Alojzije Lalić u suradnji s kolegama s Odjela Agrokemijski laboratorij dr. sc. Daniela...

Objavljen sveučilišni udžbenik/knjiga "Pšenica"

Objavljen sveučilišni udžbenik/knjiga "Pšenica"

Knjiga/sveučilišni udžbenik "Pšenica" autorice dr. sc. Valentine Španić (Poljoprivredni institut Osijek) objavljena 2016. godine, biti će predstavljena u četvrtak, 9. veljače 2017. godine u 18 sati u prostorijama DOMA TEHNIKE u Dru&sc...

Objavljen znanstveni članak u časopisu Frontiers in Plant Science

Znanstvenici Poljoprivrednog instituta Osijek s Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, dr. sc. Dario Novoselović, prof. dr. sc. Georg Drezner, dr. sc. Krešimir Dvojković i Ruđer Šimek, dipl. ing., u suradnji s kolegama iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Nationa...

Odjel za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica - Fotografije