Vaša trenutna lokacija: Poljinos / Znanost / Odjeli / Odjel za voćarstvo / Poziv na radionicu u Kulmerov dvorac u Cernik, koja će se održati 20.10.2018.godine s početkom u 11:30 sati

Jezik:

Poziv na radionicu u Kulmerov dvorac u Cernik, koja će se održati 20.10.2018.godine s početkom u 11:30 sati

Kategorija: Odjel za voćarstvo | Datum objave: 10.10.2018.

  Image result for interreg-ipa cbc

        CROSS TREE     

    

Poštovani,

ovim putem Vas pozivamo na radionicu projekta "Development of new tree nursery products for fast growing fruit industry based on local genetic resources and modern technologies" (“Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u razvoju, baziran na lokalnim genetskim resursima i suvremenim tehnologijama)- CROSS TREE,  koja će se održati 20. listopada 2018. godine u 11.30 sati u  Kulmerovom dvorcu u Cerniku.

Poljoprivredni institut Osijek zajedno sa partnerima iz Srbije: Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada i Hrvatske: Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, provodi projekt kojim će razviti nove proizvode za rasadničku proizvodnju, 5 novih tipova sadnica za podizanje konkurentnosti lokalnog rasadničarstva i voćne proizvodnje. Usredotočiti će se na razvoj: “knip” sadnica trešnje, "knip” sadnica jabuka", slabo bujnih sadnica višnje, ekološke sadnice cijepljene lijeske i ekoloških cijepova vinove loze.

Obje zemlje su bogate raznovrsnošću voćnih vrsta i lokalnih sorti koje su gurnute u stranu  pred modernim sortama. Neki od lokalnih kultivara su skrivena blaga vezana za korisne osobine poput otpornosti na  bolesti i štetnike i prilagodljivost klimatskim promjenama. Sve više i više uzgajivača pokazuje interes za uzgoj lokalnih kultivara i sorti tolerantnih na bolesti kako bi se razlikovali na tržištu. Osnovni korak za ponovno uvođenje autohtonih i lokalnih kultivara je izrada zbirke ex situ i razvijanje novih tipova sadnica u rasadnicima iz prikupljenih uzoraka. Iz proizvedenih sadnica će se posaditi demonstracijski voćnjak koji će služiti u daljnje znanstveno-istraživačke svrhe i iz kojega će proizvođači sadnica i voća moći steći dodatna znanja.

Projekt traje 30 mjeseci, a završava zaključno s 14. siječnja 2020. godine.

Molimo ukoliko Ste u mogućnosti, svoj dolazak potvrdite na navedenu e-mail adresu ili telefon najkasnije do 16. listopada 2018. godine, na:  ivanka.bozuric@poljinos.hr ili na broj telefona +385 31 515 552.

Program radionice nalazi se u privitku.

  S poštovanjem,                                                                                        Poljoprivredni institut Osijek

 

Poziv na radionicu u Kulmerov dvorac u Cernik, koja će se održati 20.10.2018.godine s početkom u 11:30 sati - Dokumenti

Cjenik Mp voćnih sadnica 2017.

Cjenik Mp voćnih sadnica 2017.

Format: pdf, Veličina: 0.59 MB

Obrazac za narudžbu - specifikacija sadnica 2017

Obrazac za narudžbu - specifikacija sadnica 2017

Format: xlsx, Veličina: 0.1 MB

Dani otvorenih vrata 2017

Dani otvorenih vrata 2017

Format: pdf, Veličina: 1.12 MB