Dunav Soja Udruženje, Poljoprivredni institut Osijek, Orchem i Yara organizirali su 28. 06. 2019. (petak) na prostoru Poljoprivrednog Instituta Osijek, drugi Dunav Soja Dan polja održive proizvodnje soje u Hrvatskoj.

Program je obuhvatio predstavljanje sortimenta soje domaćih i inozemnih oplemenjivačkih institucija, zatim tretmane za suzbijanje korova te primjenu folijarnih gnojiva u održivoj proizvodnji soje.

U okviru pokusa, sedam sjemenskih kuća prikazalo je ukupno 36 sorata soje dok su dvije kemijske kuće prikazale 3 varijante zaštite od korova u sklopu herbicidnog pokusa. U programu ishrane biljaka i inokulanata, predstavilo se 8 tvrtki koje su prikazale ukupno 8 različitih varijanti. Za vrijeme održavanja Dana polja, predstavnici svih partnerskih tvrtki bili su na raspolaganju posjetiocima za više informacije o testiranim proizvodima.

Udruženje Dunav soja zalaže se za promicanje održive proizvodnje soje kroz različite aktivnosti, pri čemu posebno mjesto zauzima organiziranje demo pokusa širom Europe. Do danas je organizirano više od 40 pokusnih polja i Dana polja s ciljem upoznavanja poljoprivrednika s inovativnim i suvremenim načinom održive proizvodnje soje.

Dunav soja Dani polja iz godine u godinu okupljaju velik broj sudionika te postaju mjesto na kojem se najbolje vide partnerstva i međusobno povjerenje u razmjeni znanja, iskustava i najboljih praksi u održivoj proizvodnji soje.