- Evaluacija germplazme soje: Nutritivna kakvoća zrna u uvjetima klimatskih promjena
- Genotipska selekcija graška u okviru klimatskih promjena
- Inovativne strategije za ranu detekciju stresa i povećanje otpornosti kukuruza na niske temperature
- Leguminoze kao izvor biološki aktivnih fitokemikalija
- Oplemenjivački razvoj germplazme lucerne i crvene djeteline prilagođene klimatskim promjenama
- Prediktivno modeliranje agronomskih svojstava kukuruza uporabom modernih tehnika
- Procjena kvantitativnih svojstava germplazme strnih žitarica s obzirom na klimatske promjene
- Uloga genetske specifičnosti, biljnih regulatora rasta i biostimulatora na povećanje otpornosti abiotskog i biotskog stresa, uroda i kvalitete ploda višnje
- Utjecaj klimatskih promjena na ekspresiju najvažnijih agronomskih, fizioloških i biokemijskih svojstava suncokreta u uvjetima različitog sklopa
- Utjecaj kombiniranog abiotičkog stresa i klimatskih oscilacija na proizvodnju i kvalitetu sjemena
- Voda, tlo i kultivar – temeljni elementi održive poljoprivrede u klimatskim promjenama
Puni naziv projekta
Evaluacija germplazme soje: Nutritivna kakvoća zrna u uvjetima klimatskih promjena
Akronim projekta
SOYNUT
Voditelj projekta
Dr. sc. Maja Matoša Kočar, znanstvena suradnica
Članovi/ce projektnog tima
- Dr. sc. Aleksandra Sudarić, znanstvena savjetnica u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Tomislav Duvnjak, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Ivica Liović, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Daniela Horvat, znanstvena savjetnica, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Gordana Šimić, viša znanstvena suradnica, Poljoprivredni institut Osijek
- Prof. dr. sc. Ines Banjari, redovita profesorica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
- Ivan Drenjančević, bacc. ing. agr., tehnolog, Poljoprivredeni institut Osijek
Izvor financiranja projekta
Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. u okviru Programskog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih
Iznos financiranja projekta
36.530,00 EUR
Sažetak projekta
SOYNUT projektni prijedlog nastao je kao odgovor na zahtjeve tržišta za povećanjem nutritivne vrijednosti hrane. Glavni cilj mu je evaluacija germplazme soje prema nutritivnoj kakvoći zrna u ovisnosti o vremenskim uvjetima. Metodologija istraživanja uključuje konvencionalni uzgoj soje tijekom trogodišnjeg poljskog pokusa i suvremene analitičke metode fenotipizacije nutritivne kakvoće zrna (sadržaj bjelančevina, pojedinačnih aminokiselina, ulja i pojedinačnih masnih kiselina) za maksimalno 55 genotipova soje. U realizaciju projekta uključene su znanstvenice i znanstvenici s Poljoprivrednog instituta Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, čineći interdisciplinarni istraživački tim.
Glavni rezultat projekta bit će izgradnja platforme u svrhu poboljšanja nutritivne vrijednosti hrane u uvjetima klimatskih promjena. Platformu čine dvije cjeline: 1) razvoj kultivara soje posebno pogodnih za namjensku uporabu kao sirovine u prehrambenoj industriji i proizvodnji stočne hrane, te 2) povećanje svijesti opće populacije o nutritivnoj vrijednosti soje kao namirnice i sirovine. Kroz planirane projektne aktivnosti formirat će se baza podataka istraživanih svojstava, procjeniti njihova stabilnost i napraviti evaluacija raspoložive germplazme soje za izbor parentalnih komponenti u oplemenjivačkom procesu s ciljem stvaranja nutritivno superiornih kultivara. Promocijom zdravstvene koristi konzumacije soje dat će se doprinos povećanju svijesti opće populacije o njenoj nutritivnoj vrijednosti. Također, projektom će se intenzivirati interdisciplinarni znanstveno-istraživački i stručni rad uporabom postojećih infrastrukturnih kapaciteta Poljoprivrednog instituta Osijek i osigurati razvoj i jačanje znanstvenog kadra Poljoprivrednog instituta Osijek.
Ciljevi projekta
Glavni cilj projekta SOYNUT je evaluacija germplazme soje prema svojstvima nutritivne kakvoće zrna u ovisnosti o uvjetima okoline, a ostvarit će se:
- utvrđivanjem genetske varijabilnosti sadržaja bjelančevina u zrnu maksimalno 55 genotipova soje,
- utvrđivanjem genetske varijabilnosti sadržaja pojedinačnih aminokiselina u zrnu maksimalno 55 genotipova soje,
- utvrđivanjem genetske varijabilnosti sadržaja ulja u zrnu maksimalno 55 genotipova soje,
- utvrđivanjem genetske varijabilnosti sadržaja pojedinačnih masnih kiselina u zrnu maksimalno 55 genotipova soje,
- utvrđivanjem stabilnosti istraživanih svojstava ovisno o uvjetima okoline.
Dodatni ciljevi uključuju:
- povećanje svijesti opće populacije o nutritivnoj vrijednosti i zdravstvenim koristima konzumacije soje,
- unaprjeđenje analitike biljnog materijala i racionalnije iskorištenje istraživačke opreme, odnosno unaprjeđenje znanstvenih spoznaja u području okolišno prihvatljive proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane s postojećim infrastrukturnim kapacitetom Poljoprivrednog instituta Osijek,
- uspostavljanje interdisciplinarne istraživačke grupe kroz suradnju znanstvenika s različitih odjela Poljoprivrednog instituta Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek,
- razvoj i jačanje ljudskih potencijala za znanstveni rad.