Poštovani voćari i rasadničari,

Odjel za voćarstvo je zadnjih nekoliko godina pažnju posvetio razvoju i uvođenju u proizvodnju sadnog materijala sorti koje su pokazale najbolje rezultate u agroekološkim uvjetima istočne Hrvatske. Prije nego je donesena odluka o komercijalnoj proizvodnji, svaka sorta je prošla dugi niz godina istraživanja, kako bi ih mogli preporučiti Vama koji ćete se odlučiti za njihovu proizvodnju očekujući vrhunsku kvalitetu sadnica i visoke prinose. Naš fokus je na proizvodnji koštičavih voćnih vrsta (šljiva, marelica, višnja, trešnja) sa modernim i konkurentnim sortimentom. Također u ponudi uz prethodnu najavu i rezervaciju možemo proizvesti i druge voćne vrste kao što su jabuka, kruška, dunja…

Današnji moderni voćni sortiment je većinom zaštićen licencnim pravima, što znači da se prilikom proizvodnje voćnih sadnica vlasniku sorte mora platiti licenca, što je uključeno u cijenu naših sadnica.

U ovom pregledu sorti dajemo Vam mogućnost izbora kvalitetnog sadnog materijala sa kojim ćete na tržištu biti konkurentni i prepoznatiljivi.

Vaš Poljoprivredni institut Osijek i Odjel za voćarstvo.

Šljiva

Čačanska ljepotica

Roditelji: Wangenheims Frühzwetsche x Bistrica.

Bujnost: Srednje do male bujnosti i velikog potencijla rodnosti.

Vrijeme dozrijevanja: Krajem srpnja.

Vanjski izgled ploda: Srednje krupnoće u prosjeku 40 – 45 g.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku, ali osjetljiva na hrđu listova.

Ostale karakteristike: Cvate ranije u odnosu na druge sorte, u nekim godinama stvara duple plodove. Moguće ju je sadniti u gušće sklopove zbog manje bujnosti. Plod je kratke peteljke, zelenkasto-žute boje mesa i slatko kiselog okusa te se potpuno odvaja od sjemenke.

Čačanska rodna

Roditelji: Stanley x Bistrica.

Bujnost: Srednje bujnosti, krošnja je piramidalna, a pod teretom roda široko piramidalna.

Vrijeme dozrijevanja: Zadnja dekada kolovoza.

Vanjski izgled ploda: Vrlo privlačnog izgleda, srednje krupnoće u prosjeku 35 – 45 g.

Osjetljivost na bolesti: Srednje osjetljiva na šarku, plodovi ranije sazrijevaju i opadaju, vrlo osjetljiva prema plamenjači i hrđi šljive.

Ostale karakteristike: Vrlo kvalitetna sorta šljive za industrijsku upotrebu. Velikog potencijala rodnosti, ali i sklonosti alternativnom rađanju. Samooplodna je i zahtjeva intenzivnu te pravilnu rezidbu kako bi rađala svake godine. Sjemenka se lako odvaja od mesa, vrlo aromatična i ukusna sorta, topive suha tvari između 16 i 18 % brixa, nije prikladna za guste sklopove sadnje. Nedostatak ove sorte je što dio plodova otpada pred berbu.

Elena

Roditelji: Fellenberg‘ x Stanley.

Bujnost: Srednje bujnog rasta.

Vrijeme dozrijevanja: Zadnja dekada rujna.

Vanjski izgled ploda: Plod srednje veličine blago izduženog oblika.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku šljive. Osjetljiva na šupljikavost i hrdu šljive.

Ostale karakteristike: Prikladna za stolnu i za industrijsku upotrebu jer ima vrlo velik postotak šećera. Sjemenka je mala i lako se odvaja od mesa ploda koje je intenzivno žute boje. Vrlo aromatična i ukusna sorta čvrstog mesa.

Haganta

Roditelji: Čačanska najbolja x Valor.

Bujnost: Srednje bujnog i kompaktnog rasta sa vrlo dobrim rasporedom grana. Uzgojni oblik je vrlo lako održavati. Grane su joj vrlo čvrste kako bi podnijele veliku rodnost i težinu plodova.

Vrijeme dozrijevanja: Zadnja dekada kolovoza oko 20.8.

Vanjski izgled ploda: Vrlo atraktivnog ploda tamno plave boje sa izraženim maškom. Krupnoća od 50 – 80 g, izduženo ovalnog oblika ploda.

Osjetljivost na bolesti: Osjetljiva na šarku koja je vidljiva i na plodovima ukoliko dođe do zaraze.

Listovi su joj vrlo otporni na glavne gljivične bolesti.

Ostale karakteristike: Sorta Haganta je vrlo visoke i redovne rodnosti. Preporuka ju je saditi na područjima gdje nema šarke šljive (veće nadmorske visine iznad 500m, Lika npr.). Listovi su joj vrlo otporni na glavne gljivične bolesti. Plodovi su vrlo dobre arome sa izraženo žutom bojom mesa ploda. Ima dugačak prozor berbe od 10 -15 dana bez gubitka na tvrdoći ploda. Glavni nedostatak ove sorte je osjetljivost na šarku.

Juna

Roditelji: Katinka x Zwintschers Frühe.

Bujnost: Srednje bujnosti, sa uspravnim rastom grana.

Vrijeme dozrijevanja: Početak srpnja.

Vanjski izgled ploda: Srednje krupnoće u prosjeku 35 – 45 g.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku.

Ostale karakteristike: Trenutno najkvalitetnija šljiva u ovom roku dozrijevanja, srednje čvrstog mesa i tamne boje ploda, samooplodna sorta koja vrlo rano počinje rađati te rađa redovno. Zbog ranog dospijevanja postiže vrlo dobru cijenu na tržištu.

Katinka

Roditelji: Ortenauer x ՚R. Gerstetter.

Bujnost: Srednje bujnosti, sa većim kutem grananja i čvrstim kompaktnim stablom.

Vrijeme dozrijevanja: Sredina srpnja.

Vanjski izgled ploda: Srednje krupnoće, tamno ljubičaste do plave boje, izduženog oblika.

Osjetljivost na boleti: Tolerantna na šarku šljive i trulež ploda.

Ostale karakteristike: Izvrsne arome i kvalitete, prikladna za stolnu potrošnju kao i za preradu.  Rađa redovito i obilno, prorijeđivanje poželjno u godini sa obilnom oplodnjom. U slučaju zaraze šarkom šljive simptomi vidljivi samo na listovima. Vrlo kvalitetna šljiva ranog roka dozrijevanja. Sjemenka se dobro odvaja od mesa ploda.

Prezenta

Roditelji: Ortenauer x President.

Bujnost: Srednje bujnog i uspravnog rasta grana.

Vrijeme dozrijevanja: Zadnja dekada rujna.

Vanjski izgled ploda: Plod srednje veličine i neobičnog „ kruškolikog“ izgleda.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku šljive.

Ostale karakteristike: Ova sorta zatvara ponudu šljive na tržištu. Prikladna za stolnu i za industrijsku upotrebu jer ima vrlo velik postotak šećera. Može se dugo čuvati u hladnjači uz uvjet da su odrađeni tretmani protiv monilije ploda. Sjemenka se lako odvaja od mesa ploda. Ukoliko se proizvodi kao stolna sorta zahtjeva prorjeđivanje.

Top End Plus

Roditelji: Čačanska najbolja x Valor.

Bujnost: Srednje bujnog i kompaktnog rasta sa polu-uspravnim tipom rasta grana.

Vrijeme dozrijevanja: Sredina rujna.

Vanjski izgled ploda: Vrlo atraktivnog i izduženog ploda plave boje sa izraženim maškom, vrlo velike krupnoće od 60 – 70 g.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku šljive, nije osjetljiva na moniliju i hrđu šljive. Ukoliko dođe do infekcije šarkom simptomi vidljivi samo na listovima.

Ostale karakteristike: Djelomično samooplodna, dobar oprašivač joj je TopHit. Plodovi vrlo čvrsti i otporni na manipulaciju. Imaju izrazito plav mašak koji doprinosi atraktivnosti i vanjskom izgledu. Oblikom ploda atraktivnija šljiva nego TopHit. Velikog rodnog potencijala. Vrlo rano dobiva plavu boju i zbog toga je bitno da se plodovi beru u optimalnoj zrelosti. Karakterizira ju vrlo dugačak prozor berbe. Plodovi na stablu ostaju tijekom cijelog rujna jer nije sklona opadanju. Meso ploda čvrsto i žuto obojeno slatkog okusa. Prikladna sorta za duže čuvanje u hladnjači.

Top Hit

Roditelji: Čačanska najbolja x President.

Bujnost: Bujnog i kompaktnog rasta. Prikladna za sve uzgojne oblike i gustoće sadnje.

Vrijeme dozrijevanja: Prva dekada rujna.

Vanjski izgled ploda: Vrlo atraktivnog ploda, plave boje sa izraženim maškom. Vrlo velika krupnoća ploda od 60 – 80 g, plod izgleda više okrugao nego što je izdužen.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku šljive, nije osjetljiva na moniliju i hrđu šljive.

Ostale karakteristike: Sorta visokog potencijala rodnosti koju rezidbom treba održavati. Ukoliko previše rodi sklona je alternativnoj rodnosti. Rano prorodi već u drugoj godini, ukoliko se poštuju sve agro i pomo tehničke mjere rađa redovno i obilno. U slučaju obilne cvatnje preporuka je prorjeđivanje cvjetova. Sjemenka se odvaja od mesa ploda. Kao i kod većine sorti šljiva prilikom ranije berbe ima izraženu kiselinu. Vrlo dugačak prozor berbe oko 15 dana bez značajnog gubitka na tvrdoći. Samooplodna, ali bolje rađa ukoliko kao oprašivače ima sorte Čačanska ljepotica, Haganta, Presenta.

Top Taste

Bujnost: Srednje do velike bujnosti, vrlo širokog kuta grananja.

Vrijeme dozrijevanja: Početak kolovoza za stolnu potrošnju, za industrijsku upotrebu krajem kolovoza.

Vanjski izgled ploda: Srednje krupnoće oko 45 g, što ovisi o opterećenju stabla rodom.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku. Ukoliko dođe do infekcije simptomi vidljivi samo na listovima. Srednje osjetljiva na moniliju.

Ostale karakteristike: Vrlo rodna sorta sa izuzuzetno slatkim plodovima i ugodnom aromom. Stvara puno kratkih rodnih izboja, vrlo lako se formira željeni uzgojni oblik, cvate srednje rano otprilike kada i Čačanska ljepotica. Samooplodna sorta, ima vrlo dugačak prozor berbe oko 15-20 dana i vrlo malo gubi na čvrstoći ploda tijekom dozrijevanja. Nedostatk ove sorte je što se meso ploda potpuno ne odvaja od sjemenke. Prilikom dužeg čuvanja ili kasnijih rokova berbe primjetne su mikro pukotine u području oko peteljke što može dovesti do napada patogena. Počinje rađati u drugoj godini i rađa redovno i obilno. Sadrži visoki postotak šećera preko 20% brixa pa je prikladna i za proizvodnju rakije.

Trešnja

Burlat

Bujnost: Stabla su bujna i uspravna rasta te rode pretežno na svibanjskim kiticama.

Vrijeme dozrijevanja: 0 (ova sorta se uzima kao standard prema vremenu dozrijevanja) u Slavoniji dozrijeva oko 20.5.

Oplodnja: Sorta je autosterilna i potrebni su joj oprašivači Van, Stella, Lapins, Starking Hardy Giant.

Plod: Plod je srednje veličine. Prosječne mase 7 g. Meso je crvene boje i srednje čvrsto.

Ostale karakteristike: Burlat je stara francuska sorta koje je vrlo raširena u proizvodnji. Vrlo je dobra sorta trešnje koja zahtjeva oprašivače, ali je ujedno i dobar oprašivač drugim sortama.

Carmen

Bujnost: Stabla su srednje bujnog rasta sa razgranatim krošnjama.

Vrijeme dozrijevanja: +7 u odnosu na sortu Burlat.

Oplodnja: Sorta je samooplodna i cvate kasno. Dobro je oprašuje i sorta Germersdorfska.

Plod: Plod je velik, prosječne mase 10-11 g, okruglasta je oblika crvene boje kožice i mesa. Plod je ugodne arome i slatko- kiselkastog okusa.

Ostale karakteristike: Rodnost je postojana i dobra. Vrlo rano prorodi osobito na manje bujnim podlogama. Sorta je interesantna zbog ranog roka dozrijevanja, krupnog ploda te visoke rodnosti.

Kordia

Bujnost: razvija snažna i srednje bujna stabla sa dobro razgranatim krošnjama.

Vrijeme dozrijevanja: + 24

Oplodnja: sorta je stranooplodna, a dobri su joj oprašivači Burlat, Van, Regina.

Plod: je srednje veličine, prosječne mase 8-9 g. Oblik ploda je srcolik i tamno crven sa dugom peteljkom. Meso ploda je vrlo konzistentno i optimalne kakvoće. Dozrijeva na stablu ujednačeno. Srednje je osjetljiv prema moniliji.

Ostale karakteristike: Rađa pretežno na svibanjskim kiticama. Ulazi u rod srednje rano. Rodnost je srednja i ne redovita. Vrlo je kvalitetna sorta kasnog roka dozrijevanja sa atraktivnim izgledom plodova.

New Star

Bujnost: Razvija srednje bujna stabla sa širokim i otvorenim krošnjama.

Vrijeme dozrijevanja: + 15

Oplodnja: Sorta je samooplodna i rano ulazi u produktivu dob. Cvate srednje kasno.

Plod: Plod je velik, prosječne mase 9-11 g. Kožica je crvene do tamno crvene boje. Meso ploda je srednje čvrsto i sočno sa ugodnom aromom. Sjemenka se odvaja od mesa.

Ostale karakteristike: Ovu sortu karakterizira obilna i ujednačena rodnost svake godine. Dobra je kao oprašivač i drugim sortama koje cvatu u isto vrijeme.

Regina

Bujnost: Razvija bujna stabla sa dobro razgranatim krošnjama.

Vrijeme dozrijevanja: + 30

Oplodnja: Sorta je stranooplodna, a dobri su joj oprašivači Burlat, Van, Kordia, Sylvia.

Plod: Plod je srcolika oblika i srednje veličine, prosječne mase između 8-9 g. Kožica ploda je crvene boje. Kvaliteta mesa je dobra. Osjetljivost prema moniliji je srednja. Rađa pretežno na svibanjskim kiticama.

Ostale karakteristike: Kvalitetna sorta kasnog roka dozrijevanja sa plodovima vrlo dobre kvalitete.

Stark Hardy Giant

Bujnost: Razvija srednje bujna stabla sa uspravnim i širokim krošnjama.

Vrijeme dozrijevanja: + 20

Oplodnja: Sorta je stranooplodna, a dobri su joj oprašivači Burlat, Van, Hedelfinger.

Plod: Plod je srednje veličine, prosječne mase 7 g. Oblik ploda je spljošteno srcolik i tamno crven.

Ostale karakteristike: Sorta je izuzetno osjetljiva na sušu, osobito u ljetnom periodu te ju je potrebno navodnjavati. Prikladnije je za južna područja i Dalmaciju zbog osjetljivosti na biljne bolesti.

Stella

Bujnost: razvija srednje bujna do bujna stabla sa naglašenim uspravnim krošnjama.

Vrijeme dozrijevanja: + 21

Oplodnja: sorta je samooplodna.

Plod: plod je srednje veličine, prosječne mase 8 g. Srcolikog izgleda i tamno crvene boje. Meso je tamno crveno, čvrsto, hrskavo i vrlo ugodnog okusa.

Ostale karakteristike: Stella je dobar oprašivač drugim sortama koje cvatu u isto vrijeme. Rano prorodi i vrlo obilno rađa svake godine.

Sunburst

Bujnost: razvija srednje bujna do bujna stabla sa širokim krošnjama.

Vrijeme dozrijevanja: + 19

Oplodnja: Sorta je samooplodna.

Plod: Plod je velik, prosječne mase 11 g. Okruglastog izgleda i tamno crvene boje. Meso je crveno i čvrsto vrlo ugodnog okusa.

Ostale karakteristike: Sorta je interesantna zbog niza kvalitetnih osobina, a posebice veličine i kvalitete ploda. Sadrži prosječno 16 % brixa. Cvate srednje rano.

Višnja

Oblačinska

Bujnost: Male je bujnosti i kompaktnog rasta sa pravilnim rasporedom grana.

Vrijeme dozrijevanja: Sredina lipnja.

Oplodnja: Sorta je samooplodna.

Plod: Plod je malen, prosječne mase 3,5 g. Okruglog izgleda i tamno crvene boje. Meso i sok ploda je tamno crveno.

Ostale karakteristike: Oblačinska višnja je najtraženija i vrlo kvalitetna sorta za preradu. Kasno cvate i tolerantna je na mraz.

Kajsija

Bergeron

Roditelji: Potječe iz Francuske. Nastala kao slučajni sijanac.

Stablo: Srednje bujnosti i čvrstog te kompaktnog rasta sa piramidalnom krošnjom. Rađa pretežno na mješovitim grančicama.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva sredinom srpnja, 7 do 10 dana nakon Mađarske najbolje.

Plod: Plod je srednje veličine prosječne mase 45 g. Samooplodna sorta koja u pojedinim godinama zameće višak plodova koje je potrebno prorijediti. Okruglasto ovalnog oblika. Na osunčanoj strani ploda se razvija dopunsko crvenilo. Meso je srednje čvrsto, sočno, slatko kiselog okusa. Sadrži oko 16 % suhe tvari.

Osjetljivost na bolesti: Osjetljiva sorta na šarku.

Ostale karakteristike: Sorta pogodna na stolnu upotrebu kao i za preradu. Ističe se visokom rodnošću. U uvjetima visoke temperature može doći do pojave ožegotina i smežuravanja ploda.

Gencika

Roditelji: Nastala klonskom selekcijom Mađarske najbolje.

Stablo: Srednje bujnog rasta sa širokim krošnjama. Vrlo dobro podnosi zimsku hladnoću.

Vrijeme dozrijevanja: Prva dekada srpnja.

Plod: Plod je srednje krupan, prosječne mase 45-50g. Okruglasto srcolikog oblika. Osnovna boja je naranđasta sa izraženijim crvenilom na sunčanoj strani. Plod je vrlo ukusan i aromatičan prikladan za sve načine proizvodnje.

Osjetljivost na bolesti: Osjetljiva na šarku i šupljikavost lišća.

Ostale karakteristike: Samooplodna je sorta i cvjeta relativno kratko. Vrlo dobre rodnosti. Ima slatku jezgru. Prikladna za sve vidove prerade. Karakterizira ju još bolja aroma i obojenost od Mađarske najbolje.

Kuresia

Roditelji: nastala selekcijom od nepoznate sorte u Njemačkoj.

Stablo: Srednje bujnosti i čvrstog te kompaktnog rasta.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva 4 – 5 dana prije Mađarske najbolje, u prosjeku 5. srpnja.

Plod: Plod je srednje krupan prosječne mase 45-50 g. Samooplodna sorta koja u pojedinim godinama zameće višak plodova koje je potrebno prorijediti. Okruglastog oblika i vrlo čvrstog mesa. Plod je transportabilan. Na sunčanoj strani izraženo crvenilo. Meso ploda izrazito aromatično i mirisno. Sjemenka mala i lako se odvaja od mesa. Dobar omjer kiseline i šećera u plodu.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku.

Ostale karakteristike: Redovne rodnosti. Cvate u približno isto vrijeme kada i Mađarska najbolja. Vrlo atraktivni plodovi srednje krupnoće. Pogodna i za područja u kojima ima šarke.

Mađarska najbolja

Roditelji: Stara mađarska sorta nepoznatih roditelja.

Stablo: Srednje bujnog rasta sa širokim krošnjama. Vrlo dobro podnosi zimsku hladnoću.

Vrijeme dozrijevanja: Prva dekada srpnja.

Plod: Plod je srednje krupan, prosječne mase 45 g.  Okruglasto srcolikog oblika. Osnovna boja je naranđasta sa crvenilom na sunčanoj strani. Plod je vrlo ukusan i aromatičan prikladan za sve načine proizvodnje. Plod nije transportabilan.

Osjetljivost na bolesti: Osjetljiva na šarku i šupljikavost lišća.

Ostale karakteristike: Samooplodna je sorta i cvjeta relativno kratko. Srednje rodnosti. Ima slatku jezgru. Prikladna za sve vidove prerade.

NS-4

Roditelji: Nastala selekcijom iz prirodne populacije.

Stablo: Bujnog rasta sa širokim krošnjama i vrlo čvrstim granama. Vrlo dobro podnosi zimsku hladnoću.

Vrijeme dozrijevanja: Prva dekada srpnja, četiri dana nakon Mađarske najbolje.

Plod: Plod je krupan, prosječne mase 65g. Okruglo ovalnog oblika. Osnovna boja pokožice je naranđasta sa dopunskom crvenom bojom koja je vrlo intenzivna i jednolično raspoređena na 30-60 % površine ploda. Plodovi izgledaju vrlo privlačno.

Osjetljivost na bolesti: Osjetljiva na šarku.

Ostale karakteristike: Srednje i redovne rodnosti. Karakterizira ju vrlo duga cvatnja koja se može sa rezidbom još produžiti za  2-3 dana. Plodovi namjenjeni stolnoj upotrebi i preradi. Ima slatku jezgru. Meso ploda je srednje čvrsto i vrlo aromatično.

NS-6

Roditelji: Nastala selekcijom iz prirodne populacije.

Stablo: Stablo je srednje bujno do bujno, vitalno i vrlo obilno rađa. Rodi pretežno na mješovitim rodnim grančicama. Cvjeta kasno 2 – 4 dana poslije Mađarske najbolje.

Vrijeme dozrijevanja: Prva dekada srpnja, tri do četiri dana nakon Mađarske najbolje.

Plod: Plod je srednje krupan do krupan, okruglog oblika i malo spljošten sa strane, svijetlo narandžaste boje pokožice sa obilnim crvenilom na sunčanoj strani (25-35%). Meso je svijetlo narandžasto, čvrsto, sočno, fine teksture, aromatično i vrlo ukusno. Lako se odvaja od sjemenke. Sadrži oko 16% suhih tvari. Jezgra je slatka.

Osjetljivost na bolesti: Osjetljiva na šarku.

Ostale karakteristike: Zaslužuje pažnju i komercijalno širenje zbog veličine ploda, velike  je rodnosti i vitalnosti drveta.

NS-rodna

Roditelji: Nastala selekcijom iz prirodne populacije.

Stablo: Stablo je srednje bujno, sa okruglom do široko – okruglom krošnjom. Rodi pretežno na mješovitim rodnim grančicama. Ima čvrste grane. Vrlo je rodna sorta i kad prerodi dolazi do lomljenja grana, te zato rodnost treba regulirati rezidbom. Cvjeta kasno, 2 – 4 dana nakon Mađarske najbolje.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva 4 – 5 dana nakon Mađarske najbolje.

Plod: Plod je krupan i teži prosječno 70 g. Izduženo – okruglog oblika malo spljošten sa strane, svijetlo  narandžaste boje, sa rumenilom na 25 – 35% ploda. Meso je narandžasto, aromatično, vrlo ukusno i lako se odvaja od sjemenke.

Osjetljivost na bolesti: Osjetljiva na šarku.

Ostale karakteristike: Redovne i vrlo dobre rodnosti. Karakterizira ju vrlo duga cvatnja koja se može sa rezidbom još produžiti za  2-3 dana. Plodovi namjenjeni stolnoj upotrebi i preradi. Ima slatku jezgru.

Sungiant (Goldrich)

Roditelji: Sun Glo x Perfection.

Stablo: bujnog i kompaktnog rasta. Pretežno rađa na svibanjskim kiticama i kratkim rodnim grančicama.

Vrijeme dozrijevanja: Krajem lipnja.

Plod: Plod je krupan, prosječne mase 65 g. Ovalno duguljatog oblika. Osnovna boja je naranđasta bez dopunske boje. Meso ploda čvrsto i sočno, slatko kiselog okusa. Plodovi su transportabilni.

Osjetljivost na bolesti: Tolerantna na šarku. Plodovi osjetljivi na moniliju.

Ostale karakteristike: Stranooplodna je sorta i zahtjeva oprašivače. Koristi se većinom za stolnu upotrebu. Meso se lako odvaja od ploda. Jezgra je gorkog okusa. Srednje do visoke rodnosti.

Kruška

Abbe Fetel

Roditelji: Francuska sorta nepoznatog podrijetla koju je uzgojio opat Fetel u mjestu Chessy-les-Mines oko 1866. godine.

Stablo: Stablo je srednje bujno i razvija razgranatu krošnju. Stvara mnogo prijevremnih izboja. Do pune rodnosti donosi rod pretežno na stapkama i mješovitim rodnim izbojima, a kasnije preko 80% roda donosi na štrljcima pretežno dvogodišnjeg drveta.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva u prvoj dekadi rujna.

Plod: Plod je srednje velik do velik sa specifičnim jako izduženim vratom ploda koji je kruškolikog oblika. Peteljka je vrlo kratka i čvrsta. Budući da je jedna strana vrata znatno jače razvijena vrh vrata je uvijek svinut. Kožica ploda je srednje tanka i čvrsta. Temeljna boja je svijetlo zelena koja dozrijevanjem prelazi u slamnoto žutu, a na sunčanoj stani neki plodovi mogu imati na manjoj površini svijetlo crveni nahuk.

Ostale karakteristike: Jesenska sorta. Ako se plodovi pre rano uberu ne mogu u skladištu razviti pravu aromu. Nakon berbe plodovi dobro podnose transport i manipulacijiu. Sa podlogom dunje nema zadovoljavajuću kompatibilnost. Najbolje joj odgovaraju umjereno topla područja s nešto višom relativnom vlagom zraka. Pretopla i prehladna područja nisu pogodna za ovu sortu.

Etrusca

Roditelji: Talijanska sorta nastala križanjem sorti Coscia x Gentile.

Stablo: Bujnog rasta. Tip rasta je polu uspravan. Rodi na štrljcima i mješovitim izbojima.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva u zadnjoj dekadi lipnja.

Plod: Plod je srednje veličine kruškoliko izduženog oblika. Kožica ploda je glatka temeljne svijetlo zelene boje. Na sunčanoj strani je do 40% površine ploda prekriveno crvenom bojom. Meso ploda je bijele boje dobrog okusa i posebene arome. Plod se ne može dugo skladištiti, ali nije osjetljiv na manipulaciju kao Lipanjska ljepotica.

Ostale karakteristike: Rodi redovito i vrlo je rodna sorta. Cvate srednje rano i dobar joj je oprašivač Abbe Fetel.

Lipanjska ljepotica

Stablo: U prvim godinama velike bujnosti koja se smanjuje sa početkom rodnosti. Uspravnog tipa rasta grana.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva u prvoj dekadi lipnja.

Plod: Plod je srednje veličine. Vrlo aromatičan i ukusan. Nije prikladan za duže skladištenje.

Ostale karakteristike: Stabla imaju vrlo dominantan rast u visinu tako da je u prvim godinama izboje potrebno povijati. Sorta lokalnog značaja jer nije pogodna za manipulaciju i skladištenje. Kad uđe u punu rodnost potrebno je redovito obnavljati rodno drvo zbog kvalitete plodova. Za optimalnu kvalitetu plodove potrebno prorijeđivati.

Packhams Triumph

Roditelji: Australska sorta koju je uzgojio križajnem sorti Belle Angevine x Williams selekcioner C.H. Packham godine 1886.

Stablo: Stablo je u početku srednje bujno, a kasnije slab bujno. Sposobnost razgranavanja je srednja. Kut grananja nije velik pa je potrebno povijati grane. Rodi na svim tipovima rodnog drveta. S dunjom nema zadovoljavajuću kompatibilnost. Kao mlado stablo i sadnica ima vrlo nepravilan rast grana i po tome se razlikuje od drugih sorti.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva sredinom rujna.

Plod: Plod je srednje velik, kruškolikog oblika. Cijela površina ploda je neravna. Peteljka je srednje dugačka. Kožica ploda je tanka i žilava sa svijetlo zelenom bojom. Meso ploda je bijele boje i vrlo fine teksture sa sitnim zrncima. Aroma i miris su ugodni, ali slabije izraženi nego kod Viljamovke. Plodovi se vrlo dobro skladište.

Ostale karakteristike: Kasno jesenska sorta koja je vrlo slična sorti Viljamovka. Treba ju širiti u proizvodnji jer je dobro prihvaćena na tržištu.

Viljamovka žuta

Roditelji: Engleska sorta nepoznatih roditelja koju je našao učitelj Stair iz Berkshire oko 1770. godine kao slučajni sjemenjak, a rasadničar Richard Williams počeo razmnožavati pod svojim prezimenom.

Stablo: Srednje bujnog je rasta sa naglašenim vršnim porastom. Sa dunjom nema zadovoljavajući afinitet te se cijepi na sjemenjak ili među podlogu.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva sredinom kolovoza.

Plod: Plod je srednje velik, kruškolikog oblika. Površina ploda je blago neravna odnosno kvrgava. Peteljka je kratka i debela. Kožica ploda je tanka i sjajna temeljne svijetlo zelene boje koja dozrijevanjem prelazi u limunsko žutu. Katkada je nasunačnoj strani prisutno crvenilo koje povećava atraktivnost ploda. Meso ploda je žućkasto bijele boje sa finom teksturom i vrlo sitnim sklerenhimskim zrncima. Meso je sočno i topivo sa jako izraženom muškatnom aromom.

Ostale karakteristike: Kasno ljetna sorta izvrsnih osobina koja se danas većinom koristi za preradu, a manje za stolnu upotrebu.

Dunja

Cydora Robusta

Porijeklo: Njemačka

Stablo: Stablo je bujno sa oštrim kutevima grananja.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva sredinom listopada. Rađe redovito i obilno.

Plod: Plod je krupan i intenzivno žute boje.

Ostale karakteristike: Tolerantna na bakterijsku palež i na pjegavost lista. Prikladna za sve vidove prerade. Dobrih skladišnih sposobnosti.

Leskovačka

Porijeklo: Srbija

Stablo: Stablo je srednje bujno i stvara široke piramidalne krošnje.

Vrijeme dozrijevanja: Dozrijeva u prvoj dekadi listopada. Rađe redovito i obilno.

Plod: Plod je srednje krupan jabučastog izgleda. Vrlo aromatičan i kvalitetan za preradu.

Ostale karakteristike: Ovu sortu treba saditi na kvalitetne voćarske položaje koji nisu u depresijama i gdje je strujanje zraka prisutno kako bi se smanjio napad patogena. Sorta je djelomično samo oplodna i bolje rađa ukoliko ima drugih sorti kao oprašivača.