- Evaluacija germplazme soje: Nutritivna kakvoća zrna u uvjetima klimatskih promjena
- Genotipska selekcija graška u okviru klimatskih promjena
- Inovativne strategije za ranu detekciju stresa i povećanje otpornosti kukuruza na niske temperature
- Leguminoze kao izvor biološki aktivnih fitokemikalija
- Oplemenjivački razvoj germplazme lucerne i crvene djeteline prilagođene klimatskim promjenama
- Prediktivno modeliranje agronomskih svojstava kukuruza uporabom modernih tehnika
- Procjena kvantitativnih svojstava germplazme strnih žitarica s obzirom na klimatske promjene
- Uloga genetske specifičnosti, biljnih regulatora rasta i biostimulatora na povećanje otpornosti abiotskog i biotskog stresa, uroda i kvalitete ploda višnje
- Utjecaj klimatskih promjena na ekspresiju najvažnijih agronomskih, fizioloških i biokemijskih svojstava suncokreta u uvjetima različitog sklopa
- Utjecaj kombiniranog abiotičkog stresa i klimatskih oscilacija na proizvodnju i kvalitetu sjemena
- Voda, tlo i kultivar – temeljni elementi održive poljoprivrede u klimatskim promjenama
Puni naziv projekta na hrvatskom
Leguminoze kao izvor biološki aktivnih fitokemikalija
Puni naziv projekta na engleskom
Legumes as a source of biologically active phytochemicals
Akronim projekta
LEGOFIT
Voditelj projekta
Dr. sc. Daniela Horvat
Članovi/ce projektnog tima
dr. sc. Marija Viljevac Vuletić
dr. sc. Maja Matoša Kočar
prof. dr. sc. Ivana Flanjak
dr. sc. Marko Josipović
dr. sc. Krešimir Dvojković
Marija Kovačević Babić, dipl. ing.
Izvor financiranja projekta
Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. u okviru Programskog ugovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja
Iznos financiranja projekta
44.620,00 eura
Sažetak projekta na hrvatskom
Zrno soje (Glycine max (L.) Merr.), osim što je bogato nutritivno vrijednim proteinima i esencijalnim masnim kiselina, također je izvor biološki aktivnih fitokemikalija koje pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Glavni ciljevi LEGOFIT projekta su: 1. Utvrditi antioksidacijski potencijal kultivara soje kroz analizu različitih skupina fitokemikalija (ukupni fenoli, flavonoidi, tanini i karotenoidi), te odrediti sastav i udio dominantnih bioaktivnih polifenola (izoflavona, flavonoida i fenolnih kiselina) 2. Kroz trogodišnje poljske pokuse procijeniti razinu varijabilnost promatranih svojstava te 3. Identificirati superiorne kultivare koji bi se mogli koristiti u proizvodnju funkcionalne hrane i/ili dodataka prehrani, što bi rezultiralo povećanom konkurentnošću proizvođače soje u RH, i 4. Usporediti antioksidacijski potencijal i polifenolni profil zrna soje s već dobivenim rezultatima na uzorcima sitnozrnih leguminoza, čime bi se dobila šira slika o leguminozama kao sirovini bogatoj prirodnim antioksidansima. Integracijski pristup u istraživanju rezultirat će objavom znanstvenih radova visoke kvalitete, te će se kroz uspostavu istraživačke platforme povećati istraživačka konkurentnost Instituta.
Sažetak projekta na engleskom
Soybean (Glycine max (L.) Merr.), in addition to being rich in nutritionally valuable proteins and essential fatty acids, is also a source of biologically active phytochemicals that positively effect on human health. The main objectives of project are: 1. Determine the antioxidant potential of soybean cultivars through the analysis of different phytochemicals (total phenols, flavonoids, tannins, and carotenoids), and to determine the composition of dominant polyphenols (isoflavones, flavonoids, and phenolic acids). 2. Assess the level of variability between cultivars under three years of field experiments and 3. Identify superior cultivars interesting for potential application in functional food and nutritional supplements production, which would increase the competitiveness of soy producers in the Republic of Croatia. 4. Compare the antioxidant potential and polyphenolic profile of soybean grains with previously obtained results on forage legumes to give a broad picture of legumes as rich source of natural antioxidants. This integrative approach will result in the publication of peer-reviewed articles with a high impact factor and increasing the research competitiveness of Institute through the establishment of a research platform.
Ciljevi projekta na hrvatskom
Glavna hipoteza projekta LEGOFIT je da se varijabilnost sastava i udjela bioaktivnih fitokemikalija u zrnu leguminoza može iskoristiti za identifikaciju superiornih kultivara kao izvor i/ili izbor u proizvodnji funkcionlne hrane i/ili dodataka prehrani.
Ciljevi projekta na engleskom
The main hypothesis of the LEGOFIT project is that the variability of legumes bioactive phytochemicals composition can be used to identify superior cultivars as a source and/or choice in the production of the functional food and/or nutritional supplements.