Puni naziv projekta

Procjena kvantitativnih svojstava germplazme strnih žitarica s obzirom na klimatske promjene

Akronim projekta

CLIM-CEREALS-QUANT

Voditelj projekta

Dr. sc. Krešimir Dvojković, viši znanstveni suradnik

Članovi/ce projektnog tima

  1. Dr. sc. Dario Novoselović, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
  2. Dr. sc. Ivana Plavšin, viša asistentica, Poljoprivredni institut Osijek
  3. Katarina Šunić, mag. biolog., asistent/doktorand, Poljoprivredni institut Osijek
  4. Jurica Duvnjak, mag. ing. agr., asistent/doktorand, Poljoprivredni institut Osijek
  5. Kristina Lutrov, dipl. ing. preh. tehnol., stručna suradnica, Poljoprivredni institut Osijek
  6. Doc. dr. sc. Alojzije Lalić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
  7. Dr. sc. Gordana Šimić, viša znanstvena suradnica, Poljoprivredni institut Osijek
  8. Dr. sc. Ivan Abičić, viši znanstveni suradnik, Poljoprivredni institut Osijek
  9. Dubravka Hefer, univ. spec. agr., stručna suradnica, Poljoprivredni institut Osijek

Izvor financiranja projekta

Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. u okviru Programskog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih

Iznos financiranja projekta

84.000,00 EUR

Sažetak projekta

Današnji i budući zahtjevi za strnim žitaricama (pšenica i ječam) zahtijevaju korištenje interdisciplinarnog pristupa u povećanju uroda žitarica kako u svijetu tako i u regiji. Izravno i očito rješenje za ove izazove nameće se povećanjem genetskog potencijala rodnosti i adaptabilnosti žitarica u različitim proizvodnim i klimatskim uvjetima. Shodno tome, glavne fokusne točke ovog projektnog prijedloga su: 1. fenotipizacija i karakterizacija odabrane germplazme žitarica iz regije relevantnih za najvažnija agronomska svojstva, fiziološka i svojstva kvalitete, te tolerantnosti na najvažnije abiotičke stresove kao što su reducirana opskrbljenost dušikom ili suša i otpornost na Fusarium i/ili Puccinia vrste, 2. ponuditi ideotip pšenice i ječma kako bi pomogli oplemenjivačima da odaberu roditelje i optimiziraju svojstva od interesa kroz selekcijski proces, 3. razviti i primijeniti oplemenjivačku strategiju koja uključuje interakciju genotip*okolina (GEI) i 4. identificirati superiorne genotipove žitarica koji će se koristiti u razvoju oplemenjivačkih populacija za buduća istraživanja i oplemenjivački rad kako bi se osigurala buduća održivost i dobit od oplemenjivanja. Rezultati projekta će biti relevantni za oplemenjivačku zajednicu u smislu primjene novih principa s ciljem unaprjeđivanja ideotipova strnih žitarica (pšenice i ječma) s većom tolerantnosti na klimatske promjene. Dobiveni rezultati mogu potaknuti slične istraživačke projekte kod drugih kultura i ponuditi osnovu za primjenu novih metoda i svojstava u oplemenjivanju bilja.

Ciljevi projekta

Glavni cilj projekta je istražiti međuovisnost odabranih agronomskih, tehnoloških i fizioloških svojstava te tolerantnosti na biotički stres germplazme pšenice i ječma (žitarica) u uvjetima reducirane i uobičajene opskrbe dušikom i različitim agro-ekološkim uvjetima s ciljem odabira učinkovitijih genotipova žitarica u iskorištavanju dušičnih (N) gnojiva prilagođenih različitim klimatskim prilikama Republike Hrvatske i Panonske regije. U okviru projektnog prijedloga je šest dodatnih ciljeva koje doprinose zahtjevima za održivu, ekološki i ekonomski prihvatljivu proizvodnju žitarica imajući u vidu potrebe poljoprivrednih proizvođača. Dodatni ciljevi CLIM-CEREALS-QUANT projekta su:

  1. Identificirati N učinkovite genotipove pšenice i ječma u uvjetima reducirane opskrbe N gnojivima i povezati ih s gospodarskim vrijednostima najvažnijih agronomskih i tehnoloških svojstava kvalitete.
  2. Identificirati tzv. stay-green i fiziološka svojstva koja su povezana s N učinkovitim genotipovima žitarica (NUE) kao i procijeniti varijabilnost spram tolerantnosti/otpornosti prema bolestima i Fusarium i/ili Puccinia vrsta.
  3. Kreirati novu varijabilnost za NUE i tzv. stay-green svojstva kod pšenice i ječma.
  4. Identificirati QTL za odabrana svojstva kvalitete kod pšenice.
  5. Diseminirati i popularizirati rezultate projekta u skladu s načelima „Otvorene znanosti“.
  6. Ojačati istraživačke kapacitete i razviti nove istraživačke timove.