- Evaluacija germplazme soje: Nutritivna kakvoća zrna u uvjetima klimatskih promjena
- Genotipska selekcija graška u okviru klimatskih promjena
- Inovativne strategije za ranu detekciju stresa i povećanje otpornosti kukuruza na niske temperature
- Leguminoze kao izvor biološki aktivnih fitokemikalija
- Oplemenjivački razvoj germplazme lucerne i crvene djeteline prilagođene klimatskim promjenama
- Prediktivno modeliranje agronomskih svojstava kukuruza uporabom modernih tehnika
- Procjena kvantitativnih svojstava germplazme strnih žitarica s obzirom na klimatske promjene
- Uloga genetske specifičnosti, biljnih regulatora rasta i biostimulatora na povećanje otpornosti abiotskog i biotskog stresa, uroda i kvalitete ploda višnje
- Utjecaj klimatskih promjena na ekspresiju najvažnijih agronomskih, fizioloških i biokemijskih svojstava suncokreta u uvjetima različitog sklopa
- Utjecaj kombiniranog abiotičkog stresa i klimatskih oscilacija na proizvodnju i kvalitetu sjemena
- Voda, tlo i kultivar – temeljni elementi održive poljoprivrede u klimatskim promjenama
Puni naziv projekta
Procjena kvantitativnih svojstava germplazme strnih žitarica s obzirom na klimatske promjene
Akronim projekta
CLIM-CEREALS-QUANT
Voditelj projekta
Dr. sc. Krešimir Dvojković, viši znanstveni suradnik
Članovi/ce projektnog tima
- Dr. sc. Dario Novoselović, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Ivana Plavšin, viša asistentica, Poljoprivredni institut Osijek
- Katarina Šunić, mag. biolog., asistent/doktorand, Poljoprivredni institut Osijek
- Jurica Duvnjak, mag. ing. agr., asistent/doktorand, Poljoprivredni institut Osijek
- Kristina Lutrov, dipl. ing. preh. tehnol., stručna suradnica, Poljoprivredni institut Osijek
- Doc. dr. sc. Alojzije Lalić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Gordana Šimić, viša znanstvena suradnica, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Ivan Abičić, viši znanstveni suradnik, Poljoprivredni institut Osijek
- Dubravka Hefer, univ. spec. agr., stručna suradnica, Poljoprivredni institut Osijek
Izvor financiranja projekta
Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. u okviru Programskog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih
Iznos financiranja projekta
84.000,00 EUR
Sažetak projekta
Današnji i budući zahtjevi za strnim žitaricama (pšenica i ječam) zahtijevaju korištenje interdisciplinarnog pristupa u povećanju uroda žitarica kako u svijetu tako i u regiji. Izravno i očito rješenje za ove izazove nameće se povećanjem genetskog potencijala rodnosti i adaptabilnosti žitarica u različitim proizvodnim i klimatskim uvjetima. Shodno tome, glavne fokusne točke ovog projektnog prijedloga su: 1. fenotipizacija i karakterizacija odabrane germplazme žitarica iz regije relevantnih za najvažnija agronomska svojstva, fiziološka i svojstva kvalitete, te tolerantnosti na najvažnije abiotičke stresove kao što su reducirana opskrbljenost dušikom ili suša i otpornost na Fusarium i/ili Puccinia vrste, 2. ponuditi ideotip pšenice i ječma kako bi pomogli oplemenjivačima da odaberu roditelje i optimiziraju svojstva od interesa kroz selekcijski proces, 3. razviti i primijeniti oplemenjivačku strategiju koja uključuje interakciju genotip*okolina (GEI) i 4. identificirati superiorne genotipove žitarica koji će se koristiti u razvoju oplemenjivačkih populacija za buduća istraživanja i oplemenjivački rad kako bi se osigurala buduća održivost i dobit od oplemenjivanja. Rezultati projekta će biti relevantni za oplemenjivačku zajednicu u smislu primjene novih principa s ciljem unaprjeđivanja ideotipova strnih žitarica (pšenice i ječma) s većom tolerantnosti na klimatske promjene. Dobiveni rezultati mogu potaknuti slične istraživačke projekte kod drugih kultura i ponuditi osnovu za primjenu novih metoda i svojstava u oplemenjivanju bilja.
Ciljevi projekta
Glavni cilj projekta je istražiti međuovisnost odabranih agronomskih, tehnoloških i fizioloških svojstava te tolerantnosti na biotički stres germplazme pšenice i ječma (žitarica) u uvjetima reducirane i uobičajene opskrbe dušikom i različitim agro-ekološkim uvjetima s ciljem odabira učinkovitijih genotipova žitarica u iskorištavanju dušičnih (N) gnojiva prilagođenih različitim klimatskim prilikama Republike Hrvatske i Panonske regije. U okviru projektnog prijedloga je šest dodatnih ciljeva koje doprinose zahtjevima za održivu, ekološki i ekonomski prihvatljivu proizvodnju žitarica imajući u vidu potrebe poljoprivrednih proizvođača. Dodatni ciljevi CLIM-CEREALS-QUANT projekta su:
- Identificirati N učinkovite genotipove pšenice i ječma u uvjetima reducirane opskrbe N gnojivima i povezati ih s gospodarskim vrijednostima najvažnijih agronomskih i tehnoloških svojstava kvalitete.
- Identificirati tzv. stay-green i fiziološka svojstva koja su povezana s N učinkovitim genotipovima žitarica (NUE) kao i procijeniti varijabilnost spram tolerantnosti/otpornosti prema bolestima i Fusarium i/ili Puccinia vrsta.
- Kreirati novu varijabilnost za NUE i tzv. stay-green svojstva kod pšenice i ječma.
- Identificirati QTL za odabrana svojstva kvalitete kod pšenice.
- Diseminirati i popularizirati rezultate projekta u skladu s načelima „Otvorene znanosti“.
- Ojačati istraživačke kapacitete i razviti nove istraživačke timove.