- Evaluacija germplazme soje: Nutritivna kakvoća zrna u uvjetima klimatskih promjena
- Genotipska selekcija graška u okviru klimatskih promjena
- Inovativne strategije za ranu detekciju stresa i povećanje otpornosti kukuruza na niske temperature
- Leguminoze kao izvor biološki aktivnih fitokemikalija
- Oplemenjivački razvoj germplazme lucerne i crvene djeteline prilagođene klimatskim promjenama
- Prediktivno modeliranje agronomskih svojstava kukuruza uporabom modernih tehnika
- Procjena kvantitativnih svojstava germplazme strnih žitarica s obzirom na klimatske promjene
- Uloga genetske specifičnosti, biljnih regulatora rasta i biostimulatora na povećanje otpornosti abiotskog i biotskog stresa, uroda i kvalitete ploda višnje
- Utjecaj klimatskih promjena na ekspresiju najvažnijih agronomskih, fizioloških i biokemijskih svojstava suncokreta u uvjetima različitog sklopa
- Utjecaj kombiniranog abiotičkog stresa i klimatskih oscilacija na proizvodnju i kvalitetu sjemena
- Voda, tlo i kultivar – temeljni elementi održive poljoprivrede u klimatskim promjenama
Puni naziv projekta
Voda, tlo i kultivar – temeljni elementi održive poljoprivrede u klimatskim promjenama
Akronim projekta
VoTiKult
Voditelj projekta
Dr. sc. Ivica Beraković, znanstveni suradnik
Članovi/ce projektnog tima
- Dr. sc. Marko Josipović, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr. sc. Hrvoje Plavšić, znanstveni suradnik, Poljoprivredni institut Osijek
- Izv. prof. dr. sc. Monika Marković, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
- Antonija Strilić, mag. ing. agr., asistent, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Izvor financiranja projekta
Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. u okviru Programskog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih
Iznos financiranja projekta
20.000,00 EUR
Sažetak projekta
Projekt obuhvaća četverogodišnje istraživanje svojstava kakvoće frakcija zrna, tri sorte soje, Ika, Sonja i Korana i tri sorte pšenice, Indira, Barba i Kraljica, neke pokazatelje kemijskog sastava i fotosintetske aktivnosti u vegetativnoj fazi razvoja u optimalnim uvjetima i vodnog stresa. Istraživanja bi obuhvatila: randman dorađenog zrna, apsolutna i hektolitarska masa, sadržaj vode, bjelančevina i nekih aminokiselina u zrnu pšenice, sadržaj ulja, bjelančevina i aminokiselina u zrnu soje, klijavost, energija klijanja i cold test. Pri doradi sjemena bi se izdvojile dvije frakcije po krupnoći zrna krupna i sitna. Na listu pšenice u fazi vegetativnog porasta mjerila bi se aktivnost fotosinteze u optimalnom sadržaju vode u tlu i u vodnom stresu mjerenom različitim metodama vlažnosti tla. Vodni stres će se pratiti analizom prolina i MDA koncentracije kao reakcija biljke na stres. Istraživanje ćs utvrditi utjecaj klime na svojstva kultivara pšenice i soje. Ako se sitnije zrno po brojnim svojstvima ne razlikuje od krupnog, mogao bi se povećati randman sjemena za sjetvu. U izvanrednim situacijama nedostatka sjemena za sjetvu (suša, prirodne nepogode i katastrofe), nedostatak se može ublažiti sjetvom sitnijeg sjemena. Rezultate dobivene iniciranjem suše i utvrđivanjem intenziteta suše na pšenici i soji povezati s promjenom klime.
Ciljevi projekta
Glavni ciljevi projekta su:
- Utvrditi randman dorađenog zrna prema (naturalno proizvedenoj količini) u godini istraživanja i povezati ju s klimatskim uvjetima tijekom vegetacije uspoređujući ju s višegodišnjim prosjekom (30 godina).
- Utvrditi značajnost razlika u krupnoći zrna (krupna i sitna frakcija, te srednja u dijelu istraživanja), dorađenog sjemena pšenice i soje.
- Istražiti razlike između kultivara u frakcijama zrna (krupna i sitna frakcija u procesu dorade) i njihova svojstva u uvjetima nicanja i energije klijanja, te ranog porasta.
- Istražiti postoje li statistički značajne razlike u pokazateljima kakvoće između frakcija i između kultivara: sadržaj ulja, bjelančevina i određenih aminokiselina u zrnu soje i sadržaj škroba, bjelančevina i određenih aminokiselina u zrnu pšenice.
- Praćenje vodnog stresa i reakcija biljaka pri različitim metodama mjerenja vlažnosti tla
- Utvrditi vodna svojstva tla u uzgojnoj posudi i temeljem dobivenih rezultata odrediti režim navodnjavanja
- Za vrijeme trajanja projekta napisati tri izvorna znanstvena rada kategorije a1 (izlistana u WOS-u, od Q1 do Q4); 2 stručna ili znanstvena rada A2 i 2 stručna ili znanstvena rada na savjetovanju s međunarodnim sudjelovanjem
- Prijem asistenta za rad na projektu