Poštovani,

nova sezona je pred nama, a proizvodne površine već spremno očekuju sjetvu, i to sjetvu  kvalitetnim sjemenom. Poljoprivredna proizvodnja sve je kompleksnija i zahtjeva optimizaciju proizvodnih procesa. Svaka sezona predstavlja novi izazov, a naš je posao odgovoriti na zadane izazove na najbolji mogući način i ponuditi najbolja rješenja. Vremenski uvjeti, raznolika ponuda na tržištu te mijenjanje navika poljoprivrednih proizvođača svakodnevni su poticaj našim znanstvenicima da još vrijednije rade i stvaraju nov genetski materijal kako bi zadovoljili potrebe i najzahtjevnije proizvodnje.

Program proljetnog sortimenta Poljoprivrednog instituta Osijek i u narednoj sezoni obiluje materijalom visokog potencijala rodnosti i kvalitete te i dalje osigurava pravilan omjer uloženog i dobivenog. Intelektualni kapital koji ulažemo u izgradnju bolje budućnosti u poljoprivredi osigurao nam je stabilnu poziciju u mreži proizvođača i distributera sjemena na domaćem tržištu ali i poziciju najuspješnijeg izvoznika u poljoprivrednoj branši. Tako smo, osim na domaćem, prisutni i na stranim tržištima zemalja u regiji ali i šire: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Ukrajine, Turske, Moldavije, Albanije, Italije, Slovačke, Mađarske, Češke, Maroka, Grčke te Iraka, a u tijeku su pregovori za daljnje širenje.

Iza nas je prosječna godina u proizvodnji kukuruza, u kojoj su naši hibridi uspješno konkurirali hibridima domaćih i stranih kuća te se isticali prinosima zrna i silaže, kao i svojim hranidbenim vrijednostima. Predstavnici naše palete, a ujedno i naši najtraženiji hibridi kukuruza, Kulak, Tomasov, Velimir i Lila i prošle su sezone potvrdili svoj status te još jednom dokazali svoju rodnost i stabilnost, a uspješno su ih slijedili i hibridi OS 378, OS 398, Drava 404 i OSSK 515. Naši silažni hibridi Velimir, OSSK 617, OSSK 635 i Lila i u slijedećoj sezoni bit će na usluzi stočarima i proizvođačima silaže. Uz novije hibride OS 3114, OS 4014 i Rudolfov 60, koji od svog uvođenja u ponudu sigurnim korakom zauzimaju proizvodne površine, od ove godine, sukladno trendovima u selekciji koji se kreću u smjeru ranijih FAO grupa, uvodimo i jedan novi hibrid kukuruza, Filigran, koji je u pokusima dao izuzetno dobre rezultate na temelju kojih će svoje mjesto naći na poljoprivrednim površinama u zemlji i inozemstvu.

Sorte soje Poljoprivrednog instituta Osijek zastupljene su na oko dvije trećine površina pod sojom u Hrvatskoj, što je više nego dovoljan dokaz o kvaliteti i komercijalnoj vrijednosti naših sorata. Veliki doprinos Institut daje i u promociji i unaprjeđenju proizvodnje genetski nemodificirane soje koja je iznimno tražena na europskom tržištu. Tako smo ove godine upravo mi bili domaćin Udruženju Dunav Soja i na svojim proizvodnim površinama održali drugi po redu Dunav Soja Dan polja u Republici Hrvatskoj. Odlične rezultate ostvarile su sve naše soje koje su u ponudi i u narednoj sezoni. Predvodnica palete sorti soje i dalje je Ika, koja je ove godine dosegnula prinose od 6 t/ha i još jednom dokazala svoju snagu i dominaciju na tržištu. Za Ikom po prinosima i kvaliteti ne zaostaju ni sorte Tena i OS Zora, a zajedno čine trio koji je i ove godine ostvario najviše prinose zrna u širokoj proizvodnji. I ove godine u ponudi su sorte ranijih grupa zriobe Lucija, Korana i Ema idealne za postrnu i naknadnu sjetvu soje. Naše novije sorte Seka i Sunce osvajaju poljoprivredne proizvođače i sigurnim korakom zauzimaju sve veće poljoprivredne površine.

Novost u našoj ponudi od ove godine su hibridi suncokreta s Clearfield® i Clearfield® Plus tehnologijom proizvodnje koja podrazumijeva primjenu herbicida za suzbijanje tvrdokornih korova nakon nicanja usjeva suncokreta tolerantnog na djelatnu tvar imazamoks (IMI tolerantan hibrid). Novi hibridi suncokreta su Lucija CL Plus, srednje kasni hibrid visokog sadržaja ulja, i Surimi CL, srednje kasni hibrid vrlo stabilan u svim uvjetima proizvodnje.

Primat na tržištu zauzimamo i s našim programima krmnog bilja, osobito sa sortama lucerne OS 66 i Osječka 99 pa će naši proizvođači, stočari, kao i veliki sustavi moći zasnovati uspješnu proizvodnju lucerne upravo s provjerenim i dokazanim sortama Instituta.

Za proljetnu sezonu pripremili smo i tri sorte jarih ječmova: Jaran, Matej i Dado. Sorte su to dvorednih ječmova visokog potencijala rodnosti te odlične tolerantnosti na najraširenije bolesti i štetnike ječma.

Primjena vrhunskih procesa dorade te odabir najsuvremenijih i najučinkovitijih sistema za tretiranje sjemena i ove će godine biti prioritet Poljoprivrednog instituta Osijek. I u novoj će sezoni sjeme OS hibrida kukuruza biti dostupno s cjelovitim zaštitnim tretmanom (fungicid+insekticid), s posebnim naglaskom na naše atraktivno pakiranje OS Magnum 75. Prošlogodišnji novitet, sjeme prethodno tretirano vodećim inokulantom HiCoat Super Soybean, koji je napravio revoluciju na tržištu soje, i u novoj sezoni bit će dostupan svim zainteresiranim proizvođačima soje koji žele unaprijediti proizvodnju naše najvažnije uljarice.

Svi naši dosadašnji napori usmjereni su prema centralnoj točki poljoprivredne proizvodnje – proizvođaču, a Vaše zadovoljstvo i dalje će nam biti glavni motiv u daljnjim nastojanjima da budemo još bolji u onome što radimo. Želimo Vam uspješnu proizvodnu godinu s našim kreacijama!

 

Poljoprivredni institut Osijek

 

Katalog