U godini iza nas OS hibridi kukuruza postigli su jako dobre prinose zrna u odnosu na stresne uvjete izazvane visokim temperaturama i nedostatkom padalina u kritičnim fazama razvoja. OS hibridi kukuruza namijenjeni za silažu i proizvodnju bioplina posebno su se istaknuli jer su na većini lokacija, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, ostvarili iznadprosječne rezultate svježe mase, a u komparativnim pokusima redovito su prinosima prestizali konkurentne hibride. Naši najtraženiji hibridi kukuruza za proizvodnju zrna, Kulak i Tomasov, unatoč stresnim uvjetima u proizvodnji još jednom su dokazali svoju rodnost i stabilnost, a uspješno su ih slijedili i hibridi OS 378OS 398 i Drava 404. Naši silažni hibridi LilaVelimirOSSK 617 OSSK 635 istaknuli su se visokim prinosima zelene mase i prestizali prinose konkurentnih hibrida pa će i u sljedećoj sezoni biti na usluzi stočarima i proizvođačima silaže i bioplina. Uz novije hibride OS 3114OS 4014 i Rudolfov 60, koji od samog početka ugodno iznenađuju svojim visokim i stabilnim prinosima i sve brže osvajaju proizvođače, posebno se istaknuo naš najnoviji hibrid kukuruza iz grupe FAO 400, Filigran, za kojim je zbog izvrsnih rezultata u pokusima i širokoj proizvodnji naglo skočio interes brojnih poljoprivrednih proizvođača.

Zahvaljujući svojoj neupitnoj kvaliteti i visokoj komercijalnoj vrijednosti sorte soje Poljoprivrednog instituta Osijek nastavljaju dominaciju u zastupljenosti na poljoprivrednim površinama u Hrvatskoj.  Posebno smo ponosni što je naša Ika još jednom dobila priznanje „Zlatno sjeme“ za najrašireniju sortu soje u Republici Hrvatskoj. U novoj sezoni nudimo vam dobro poznate, visokoprinosne i genetski nemodificirane sorte soje. Uz Iku, sortu koja je još jednom dokazala svoju snagu i dominaciju na tržištu, iz grupe srednje ranih sorata soje tu su još Tena i OS Zora, visokoprinosne sorte srednje rane grupe dozrijevanja. Iz ranijih grupa zriobe u ponudi su sorte LucijaKorana i Ema koje su zbog svoje ranozrelosti idealne za postrnu i naknadnu sjetvu soje. I ove godine u ponudi su Seka i Sunce, novije sorte visokog potencijala rodnosti i kvalitete.

Poljoprivredni institut Osijek od prošle godine u ponudi ima hibride suncokreta s Clearfield® tehnologijom proizvodnje koja podrazumijeva primjenu herbicida za suzbijanje tvrdokornih korova nakon nicanja usjeva suncokreta tolerantnog na djelatnu tvar imazamoks (IMI tolerantan hibrid). U ponudi su Surimi CL, srednje kasni hibrid vrlo stabilan u svim uvjetima proizvodnje te dva ranozela hibrida suncokreta, Driver CL i Suntec HO CL koji osiguravaju visoke urode zrna i ulja. Novost u našem programu je Davero SU, hibrid suncokreta tolerantan na herbicide koji u sastavu imaju djelatnu tvar tribenuron metil – Sulfo hibrid.

Selekcijski program krmnog bilja Poljoprivrednog instituta Osijek, odavno prepoznat kao kvalitetan biljni materija,l već duže vrijeme zauzima primat na domaćem tržištu, a značajne količine zasijane su i na inozemnim poljoprivrednim površinama. Sorte lucerne OS 66 i Osječka 99, kao i sorte jarog graška OS Uran i Gold proizvođačima i velikim sustavima osiguravaju uspješnu i profitabilnu proizvodnju.

Za proljetnu sjetvu u ponudi imamo dvije sorte dvorednih jarih ječmova, Matej i Dado, koje odlikuje visok potencijal rodnosti te odlična tolerantnost na najraširenije bolesti i štetnike ječma.

Kao i do sada, u novoj će sezoni sjeme OS hibrida kukuruza biti dostupno s cjelovitim zaštitnim tretmanom (fungicid+insekticid), s posebnim naglaskom na naše atraktivno, već dobro poznato i izuzetno traženo pakiranje OS Magnum 75. Također, sjeme prethodno tretirano vodećim inokulantom HiCoat Super Soybean i u novoj sezoni bit će dostupan svim zainteresiranim proizvođačima soje koji žele unaprijediti proizvodnju soje.

Zahvalni za povjerenje koje nam poklanjate, želimo Vam uspješnu proizvodnu godinu s našim kreacijama!

 

Poljoprivredni institut Osijek

Katalog proljeće 2021