Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u četvrtak 12. listopada 2017. godine,  održana je otvarajuća konferencija projekta CROSS TREE – „Development of new tree nursery products for fast growing fruit industry based on local genetic resources and modern technologies“ čiji su nositelji Fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredni institut Osijek i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a koji se financira iz Prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 80 sudionika, predstavnika različitih dionika ovoga sektora te predstavnici medija.

Otvaranje konferencije započelo je pozdravima predstavnika svih triju partnerskih institucija i predstavljanjem glavnih ciljeva projekta CROSS TREE, nakon čega su održana i 3 predavanja o temi voćarstva.

Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju regionalnih gospodarstava kroz jačanje prekogranične suradnje i poticanje gospodarskih i društvenih odnosa između susjednih prekograničnih regija s ciljem razvoja novih proizvoda.

Glavni pristup koji će se koristiti jest razvoj i uvođenje novih proizvoda – novih vrsta voćaka, temeljeno na lokalnim prirodnim resursima i najsuvremenijim proizvodnim tehnologijama. Ovi novi proizvodi povećat će konkurentnost i ukupnu proizvodnju, ali i pružiti priliku za domaću voćnu proizvodnju kako bi se povećala učinkovitost i profitabilnost.

Nakon predavanja održana je konstruktivna rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici projektnih partnera, kao i proizvođači sadnog materijala i predstavnici različitih institucija.

Nakon konferencije organiziran je radni sastanak za prekogranične timove kako bi raspravljali o budućim koracima u provedbi projekta.