Poljoprivredni institut Osijek od 1. travnja 2023. uključen je u INTERREG CENTRAL EUROPE projekt „Carbon Farming CE – Development of carbon farming in Central Europe“, koji je pokrenut od strane jedanaest partnera iz devet zemalja. Projektom će se nastojati razviti nove poljoprivredne tehnike u borbi protiv klimatskih promjena.

U Sloveniji u prekrasnom gradu Bledu 14. travnja 2023. održan je uvodni sastanak u vezi početnih aktivnosti vezanih za provedbu projekta Carbon Farming CE. Predstavnici jedanaest partnera konzorcija iz devet zemalja uspješno su pokrenuli ovaj ambiciozni projekt INTERREG CENTRAL EUROPE čiji je cilj ubrzati razvoj sekvestracije ugljika. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od 1.8 milijuna Eura.

Što je točno sekvestracija ugljika? Dr. Antoaneta G. Kuhar, voditeljica projekta na Kmetijskom inštitutu Slovenije objašnjava: „Ideja koja stoji iza sekvestracije ugljika prilično je jednostavna: uklonite višak ugljika iz atmosfere i pohranite ga u tlo, gdje će potpomoći rast biljaka“. Na taj način, sekvestracija ugljika ne samo da pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, već čuva i obnavlja plodnost tla kroz povećanje sadržaja organske tvari u tlu, pridonoseći tako poboljšanoj proizvodnji hrane, otpornosti, sigurnosti i bioraznolikosti.

Inicijativu za sekvestraciju ugljika službeno je predstavila Europska komisija krajem 2021., stoga nije iznenađenje da je sekvestracija ugljika jedan od primarnih ciljeva međunarodne politike. Međutim, koncept je nov pa tehnike, poslovni modeli i politike trebaju biti dizajnirane i testirane. Upravo će provedba ovog projekta Carbon Farming CE kroz trogodišnje razdoblje značajno doprinijeti rješavanju ovih inovativnih ciljeva.

Partneri će u ovom projektu razraditi i testirati šest različitih tehnika sekvestracije ugljika i pet poslovnih modela u svim zemljama sudionicama ovog istraživanja i šire. Prikupljena saznanja kroz navedene aktivnosti će omogućiti lakše uvođenje i  unaprjeđenje tehnike sekvestracije ugljika na višu razinu kroz objavljivanje priručnika za tehnike sekvestracije ugljika, uvođenjem novih procesa i poslovnih modela sekvestracije ugljika te izradom plana za praćenje sekvestracije ugljika. Srednjoeuropski klaster za sekvestraciju ugljika povećat će vidljivost i značaj politika, kroz razvoj strategije i akcijskog plana koji su također planirani u sklopu projekta. Aktivnosti izgradnje kapaciteta kao što su trodnevna zimska škola i međunarodni seminari nadograditi će pokazatelje rezultata projekta i ostvariti široki učinak u smislu boljeg razumijevanja prednosti deponiranja ugljika od strane različitih dionika. Projekt podrazumijeva  širenje i prihvaćanje prakse sekvestracije ugljika te izrade poslovnih modela kao i razvijanje novih modela praćenja. Projekt će također pripremiti nositelje političkih odluka na zajednički dijalog između različitih dionika prilikom pitanja donošenja odluka o mjerama i instrumentima potpore u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027..

Sve vezano uz projekt možete pronaći na mrežnoj stranici: Boosting carbon farming in central Europe – Interreg Central Europe (interreg-central.eu)

Vodeći partner

Slovenia
Agricultural Institute of Slovenia

Projektni partneri

Slovenia
Poljoprivredni institut Osijek
Slovenia
Institute for Sustainable Development
Slovenia
GAK Education and Maintenance Nonprofit Public Benefit Limited Liability Company
Slovenia
RI.Nova Societa’ Cooperativa
Slovenia
Institute of Soil Science and Plant Cultivation Research State Institute
Slovenia
Bio Forschung Austria
Slovenia
Citizens´Association No Gravity
Slovenia
Alma Mater Studiorum – University of Bologna
Slovenia
Öko-Beratungs Gesellschaft mbH
Slovenia
Agricultural Research, LtD. Troubsko