Poštovani,

ovim putem Vas pozivamo na završnu konferenciju projekta “Development of new tree nursery products for fast growing fruit industry based on local genetic resources and modern technologies” (“Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u razvoju, baziran na lokalnim genetskim resursima i suvremenim tehnologijama) koja će se održati 4. prosinca 2019. godine u 10.00 sati u konferencijskoj dvorani Poljoprivrednog instituta Osijek, Južno predgrađe 17, Osijek.

Poljoprivredni institut Osijek zajedno sa partnerima iz Srbije: Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada i Hrvatske: Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, provodi projekt kojim će razviti nove proizvode za rasadničku proizvodnju, 5 novih tipova sadnica za podizanje konkurentnosti lokalnog rasadničarstva i voćne proizvodnje. Usredotočiti će se na razvoj: “knip” sadnica trešnje, “knip” sadnica jabuka”, slabo bujnih sadnica višnje, ekološke sadnice cijepljene lijeske i ekoloških cijepova vinove loze.

Obje zemlje su bogate raznovrsnošću voćnih vrsta i lokalnih sorti koje su gurnute u stranu  pred modernim sortama. Neki od lokalnih kultivara su skrivena blaga vezana za korisne osobine poput otpornosti na  bolesti i štetnike i prilagodljivost klimatskim promjenama. Sve više i više uzgajivača pokazuje interes za uzgoj lokalnih kultivara i sorti tolerantnih na bolesti kako bi se razlikovali na tržištu. Osnovni korak za ponovno uvođenje autohtonih i lokalnih kultivara je izrada zbirke ex situ i razvijanje novih tipova sadnica u rasadnicima iz prikupljenih uzoraka. Iz proizvedenih sadnica će se posaditi demonstracijski voćnjak koji će služiti u daljnje znanstveno-istraživačke svrhe i iz kojega će proizvođači sadnica i voća moći steći dodatna znanja.

Projekt traje 30 mjeseci, a završava zaključno s 14. siječnja 2020. godine.

Molimo ukoliko Ste u mogućnosti, svoj dolazak potvrdite na dolje navedenu e-mail adresu ili telefon najkasnije do 30. studenog 2019. godine, na:  tatjana.totic@poljinos.hr ili na broj telefona +385 31 515 552.

S poštovanjem,

Poljoprivredni institut Osijek