Dana 14. rujna 2023. godine Odjel za oplemenjivanje i genetiku krmnog bilja Poljoprivrednog instituta Osijek održao je radionicu projekta Carbon Farming CE „Development of Carbon Farming in the Central Europe“ („Razvoj gospodarenja ugljikom u srednjoj Europi“) u sklopu Interreg CENTRAL EUROPE programa. Cilj radionice bio je informirati poljoprivredne proizvođače o tehnikama sekvestracije ugljika te prikupiti njihova iskustva u primjeni agrotehničkih mjera koje se usko vežu uz sekvestraciju ugljika.

Na radionici projekta poljoprivrednim proizvođačima je predstavljen projekt, ali i tehnike sekvestracije ugljika, njihova važnost i mogućnost primjene uz već postojeću proizvodnju. Poljoprivrednici su pokazali veliki interes za potencijal sekvestracije ugljika u tlo po pojedinoj tehnici sekvestracije ugljika, ali i za trendove cijena tone ugljika na tržištu. Predavači na radionici projekta bili su: dr. sc. Marijana Tucak, dr. sc. Tihomir Čupić, Branimir Tokić, mag. ing. agr. i Katarina Perić, mag. ing. agr.

Projekt Carbon Farming CE „Development of Carbon Farming in the Central Europe“ („Razvoj gospodarenja ugljikom u srednjoj Europi“) je sufinanciran 80% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost projekta iznosi 2.250.030,00 €. Partneri će za vrijeme provedbe projekta razviti tehnike sekvestracije ugljika i poslovne modele za proizvodnju niskougljičnih proizvoda i njihov plasman na tržište kao proizvode s dodanom vrijednošću.