Odjel za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek održao je 21. lipnja 2023. radionicu pod nazivom “Sustainable Orchard fertilization” (“Održiva gnojidba voćnjaka”). Radionica se održala u sklopu INTERREG IPA CBC programa Croatia-Serbia 2014-2020,  u okviru projekta “Smart Agriculture Solutions save resources in modern fruit production” (“Pametna poljoprivredna rješenja štede resurse u modernoj proizvodnji voća”).

Na radionici su održana predavanja o navodnjavanju, fertigaciji i gnojidbi u voćarstvu, a predstavljeni su i noviteti u voćarskoj proizvodnji. Svoje znanje i iskustvo  sa zainteresiranom publikom podijelili su dr.sc. Marko Josipović, mag.ing.agr Dominik Vuković, dr.sc. Krunoslav Dugalić, dr.sc. Vesna Tomaš, a kao  posebni gosti predavanja su održali i Aleksandar Krdžić, predstavnik poduzeća Artevos gmbh te Johannes Feldmann iz Konzorcija njemačkih rasadničara.

Projekt “Smart Agriculture Solutions save resources in modern fruit production” nastavak je višegodišnje uspješne suradnje s Poljoprivrednim fakultetom u  Novom Sadu. Ukupna vrijednost projekta, koji traje 10 mjeseci te je trenutno u sredini provedbe, je 164.451,00 eura, od čega će Poljoprivredni institut Osijek  dobiti 45.141,00 eura. Kroz projekt će se unaprijediti kapaciteti Odjela za voćarstvo ponajprije ugradnjom automatske filterske stanice za navodnjavanje u  voćnjak te nabavom kontejnera za mobilni laboratorij koji će također biti smješten u voćnjaku.  Projektnim sredstvima financirat će se i opsežne analize zemlje,  ploda i lista jabuke, a rezultati analiza doprinijet će novim spoznajama koje će biti na korist svim voćarima.