Kvalitetan rad u okviru oplemenjivačkog programa soje Poljoprivrednog instituta Osijek, možda se najbolje očituje kroz brojna priznanja, zaslužena prije svega dobrom prihvaćenošću i prepoznatljivošću na tržištu.

Suvremen oplemenjivački rad sa ciljem stvaranja i održavanja sorti visokih agronomskih vrijednosti koje nisu genetski modificirane temelji se na kombinaciji klasičnih metoda za samooplodne biljne vrste poput soje, a primjenjuju se u polju i laboratoriju.

Osječke sorte zauzimaju oko dvije trećine površina pod sojom u našoj zemlji, a upravo taj podatak bolje nego išta drugo pokazuje njihove kvalitetne i komercijalne vrijednosti. Između desetak kultivara različitih grupa zriobe, prilagođene svim agroekološkim uvjetima uzgoja i rokovima sjetve, upravo je Ika predvodnica te palete. Ika je već nekoliko posljednjih godina kultivar soje sa najvećom zastupljenošću na proizvodnim površinama pod merkantilnom i sjemenskom sojom u Republici Hrvatskoj.

Ika je srednje rana sorta (0.-I. grupe zriobe), indeterminiranog  tipa rasta, srednje visine (90-110 cm), zbitog habitusa, čvrste stabljike otporne na polijeganje sa mogučnošću grananja. Uz dobru toleranstnot na bolesti koje se javljaju u naššim uvjetima uzgoja, objedinjuje visoku rodnost (>5 t/ha) i kakvoću zrna (39-42% bjelančevina i 20-22% ulja u zrnu).

Prepoznata od brojnih proizvođača, Ika je već niz godina prepoznata i od strane struke. Tako je Hrvatsko agronomsko društvo odlučilo za proteklu sezonu, još jednom dodijelitiiti priznanje “Zlatno zrno” Poljoprivrednom institutu Osijek u kategoriji najraširenija sorta soje u Republici Hrvatskoj.

Time je nastavljen niz koji je ova sorta započela u sezoni još 2010. godine koji je nastavljen 2014., 2015., 2017., 2020. i na kraju okrunjen šestim priznanjem 2021. godine.

Ovo, posljednje u nizu, kao i sve prethodna priznanja, od izuzetnog su značaja za Poljoprivredni institut. Ona su potvrda kvalitetnog rada u oplemenjivanju i sjemenarstvu, ali i motivacija za daljnji rad i razvoj sukladno zahtjevima tržišta.