Temeljna aktivnost Odjela za voćarstvo je znanstveno istraživački rad i proizvodnja voćnih sadnica, vegetativnih i generativnih podloga te voćnih pupova. Prvi smo u Hrvatskoj uveli certifikacijsku shemu i EPPO standarde u proizvodnji sadnog materijala. Danas na tržištu nudimo CAC i  bezvirusni certificirani sadni materijal.   Institut u proizvodnji raspolaže s osnovnim i predosnovnim sadnim materijalom za podizanje matičnih nasada, te smo jedini rasadnik u Hrvatskoj koji raspolaže tim kategorijama i ima pravo umnažanja reprodukcijskog materijala zaštićenih sorata. Naš sadni materijal dolazi iz vlastitih matičnjaka i pod stalnim je nadzorom stručnjaka.

Proizvodnja voćnih sadnica utemeljena je na najnovijim tehnologijama proizvodnje i visokim standardima kakvoće kako bi mogla biti konkurentna na domaćem, ali i inozemnom tržištu. S tim ciljem Odjel je razvio suvremene biotehnološke metode u proizvodnji voćnih sadnica kao što su

– kultura meristema i mikropropagacija

– DNK identifikacija

– biološke, molekularne i serološke metode testiranja na viruse

Znanstveno istraživački rad te povezivanje s drugim znanstvenim institucijama kontinuirano tijekom 62 godine rada osiguravaju  razvoj voćarske proizvodnje i prenošenje voćarske znanosti u praksu na principima konkurentne i održive poljoprivrede. Djelatnici Odjela za voćarstvo provode brojna agrotehnička i pomološka istraživanja pojedinih voćnih vrsta i sorata te njihove odnose prema agroekološkim i patološkim čimbenicima ovoga područja, a sve u cilju postizanja obilnijih, redovitijih i sigurnijih prinosa, bolje kvalitete plodova, veće produktivnosti rada i jeftinije proizvodnje.

Poljoprivredni institut Osijek, dana 03.12.2007. godine, postao je ekskluzivni zastupnik za reprodukcijski materijal sorte jabuka „GOLDEN DELICIOUS´ klon REINDERS® zaštićene sorte i robne marke, temeljem potpisanog licencnog Ugovora s tvrtkom Stichting Vermeerderingstuinen Nederland (Nizozemska), zastupanoj po R.P.J.M. Koning LL.M. te Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. and H.E.P. Reinders. Ujedno, Poljoprivredni institut Osijek sklopio je licencni Ugovor i za sortu jabuka „JONAGOLD DE COSTER sorta DE COSTA®, također s gore navedenom tvrtkom. Najnoviji licencni ugovor je za „RED JONAPRINCE WILTON´S®”.

Napominjemo da je Poljoprivredni institut Osijek jedini rasadnik s ekskluzivnim ugovorima u proizvodnji reprodukcijskog voćnog sadnog materijala u Republici Hrvatskoj.

Kroz tradiciju, iskustvo, znanje i kvalitetu Odjel za voćarstvo ima za cilj povećati i unaprijediti voćarsku i rasadničarsku proizvodnju po kojoj je Odjel bio i ostao prepoznatljiv u ovom dijelu Europe.