Cilj ovog projekta je podizanje 3 ha novih matičnih nasada certificiranih majčinskih biljaka za proizvodnju certificiranih virus free voćnih pupova sorata jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta: jabuka, krušaka, dunja, šljiva, marelica, bresaka, nektarina, višanja, trešanja, bajama, na Poljoprivrednom  institutu Osijek u Osijeku.

U Republici Hrvatskoj,  u proizvodnji sadnog materijala, certificirani, virus free sadni materijal je zastupljen u malim količinama te se iz tih razloga ukazala potreba za matičnim nasadima viših kategorija. Kroz podizanje novih matičnih nasada certificirane kategorije osigurati će se dovoljan broj bezvirusnih (virus free) certificiranih pupova za potrebe rasadničarske proizvodnje RH. Primjenom najsuvremenijih agrotehničkih mjera osigurati će se dostatan i kvalitetan reprodukcijski materijal, što je osnovni preduvjet za jače pozicioniranje rasadničarske proizvodnje u RH i osiguravanje kvalitetnog sadnog materijala u podizanju trajnih nasada u RH gdje je ulaganje u sektor voćarstva prepoznato kao strateški interes agrarne politike RH kroz mjere ruralnog razvoja. Tijekom projekta provesti će se slijedeće aktivnosti: selekcija biljnog materijala; uspostava predosnovnih matičnih biljaka; uspostava i održavanje osnovnih matičnih biljaka.

Realizacijom Plana podizanja kvalitete matičnih nasada jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u RH osigurati će se  visoka genetska čistoća i zdravstvena ispravnost reprodukcijskog voćnog sadnog materijala jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta što je pretpostavka sigurne, održive i konkurentne voćarske proizvodnje.

Stručni tim za provedbu projekta:

– Dr.sc. Zvonimir Zdunić, voditelj projekta

– Dominik Vuković, mag.ing.agr., stručni suradnik

– Dr.sc. Vesna Tomaš, stručni suradnik

– Dr.sc. Ines Mihaljević, stručni suradnik