Staklenički plinovi značajno utječu na globalno zagrijavanje, a poljoprivredni sektor sudjeluje s više od 10% emisija svih stakleničkih plinova. Prema tome, potrebno je poticati i razvijati aktivnosti koje će doprinijeti ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Projekt „Razvoj gospodarenja ugljikom u srednjoj Europi“ pridonijet će klimatskoj neutralnosti uvođenjem i prihvaćanjem tehnika sekvestracije ugljika, poslovnih modela, rješenja za praćenje i politika za skladištenje atmosferskog ugljika kao organskog ugljika u tlu (SOC). Za vrijeme provedbe projekta testirat će se šest tehnika sekvestracije ugljika i pet poslovnih modela u devet zemalja srednje Europe prilikom kojega će se razviti transnacionalni vodič za implementaciju tehnika sekvestracije ugljika u poslovanje 45 poljoprivrednih proizvođača. Navedene projektne aktivnosti rezultirat će povećanom ulogom poljoprivrednog sektora u smanjenju emisija stakleničkih plinova i doprinijet će klimatskoj neutralnosti srednje Europe.

Koordinator projekta (vodeći partner): Kmetijski inštitut Slovenije

Projektni partneri:

Kmetijski inštitut Slovenije / Agricultural Institute of Slovenia (SI, Lead partner)

Zavod za Trajnostni Razvoj / Institute for Sustainable Development (SI)

GAK Oktatási és Üzemeltetési Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság GAK / Education and Maintenance Nonprofit Public Benefit Limited Liability Company (HU)

Ri.Nova Società Cooperativa (IT)

Instytut uprawy navozenia i gleboznawstwa – Panstwowy Instytut Badawczy / Institute of Soil Science and Plant Cultivation Research State Institute (PL)

Bio Forschung Austria (AT)

Obcianske zdruzenie No Gravity / Citizens‘ Association No Gravity (SK)

Poljoprivredni institut Osijek / Agricultural Institute Osijek (HR)

Università di Bologna, Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari / University of Bologna, Department of Agricultural and Food Sciences (IT)

Öko-Beratungs Gesellschaft mbH (DE)

Zemědělský výzkum, spol. s r.o. / Agricultural Research LtD. Troubsko (CZ)

Trajanje projekta: 1. travnja 2023. – 31. ožujka 2026. godine

Program: Interreg Central Europe

Ukupna vrijednost projekta: 2.250.030,00 €

Više o projektu: https://www.interreg-central.eu/projects/carbon-farming-ce/


Radni sastanak upravnog odbora projekta Carbon Farming CE

U sklopu projekta Carbon Farming CE „Razvoj gospodarenja ugljikom u srednjoj Europi“ u razdoblju od 19. listopada do 20. listopada 2023. godine održao se drugi radni sastanak upravnog odbora u Beču na kojemu je sudjelovalo 11 partnera projekta iz 9 zemalja uključujući i projektni tim Poljoprivrednog instituta Osijek.

Partneri

Teme radnoga sastanka bile su testiranje tehnika i poslovnih modela gospodarenja ugljikom, standardizacija monitoringa sekvestracije ugljika, komunikacija i menadžment projekta. Partneri projekta na radnome sastanku imali su priliku bolje se upoznati, međusobno razmijeniti znanja i iskustva te u opuštenoj atmosferi razgovarati s voditeljima projekta o svim nadolazećim aktivnostima. Isto tako, u sklopu radnoga sastanka imali su priliku prezentirali svoj dosadašnji rad na projektu (testiranje tehnika gospodarenja ugljikom te organizacija radionica za poljoprivredne proizvođače).

Više o projektu možete pročitati na službenoj stranici projekta: https://www.interreg-central.eu/projects/carbon-farming-ce/