Vodeća sorta ozimog ječma u Republici Hrvatskoj

  • jedna od glavnih sorata ozimog dvorednog ječma iz selekcijskog programa Poljoprivrednog instituta Osijek
  • dominira proizvodnjom ječma u Hrvatskoj čitav niz godina, a od jednake je važnosti i za pivarsku industriju i za stočarstvo
  • tolerantan na najrasprostranjenije bolesti
  • niska, čvrsta i elastična stabljika otporna na polijeganje
  • krupno i ujednačeno zrno
  • visina i stabilnost uroda zrna ove sorte potvrđena je u brojnim manje ili više zahtjevnim godinama, na širokom arealu njegovog uzgoja
  • uspješno se uzgaja u Rumunjskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, a sve ovo vrijeme jedna od vodećih sorata u proizvodnji ječma u Sjevernoj Makedoniji
  • preporuka za sjetvu u optimalnim rokovima je s normom od 220 do 250 kg/ha

Namjena: industrija slada, stočarstvo i ljudska prehrana

Prosječna visina stabljike 80 cm

Masa 1000 zrna 46 – 48 g

Hektolitarska masa 67 – 72 kg/hl

Norma sjetve 450 klijavih zrna/m2 (220 – 250 kg/ha)